Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

I. Gašparovič prijal nových veľvyslancov Španielska a Bulharska

Prezident Ivan Gašparovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

V rozhovore vyzdvihol španielsky hosť vynikajúcu spoluprácu medzi oboma krajinami nielen na úrovni členských štátov EÚ a NATO.

Bratislava 29. mája (TASR) - Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Španielskeho kráľovstva v SR Félix Valdés y Valentín – Gamazo odovzdal dnes poverovacie listiny do rúk prezidenta Ivana Gašparoviča. V rozhovore vyzdvihol španielsky hosť vynikajúcu spoluprácu medzi oboma krajinami nielen na úrovni členských štátov EÚ a NATO.

Prezident Gašparovič na stretnutí konštatoval, že vzťahy medzi Slovenskom a Španielskym kráľovstvom sú bezproblémové a ťažiskom našej spolupráce v období krízy by mala byť ekonomická a obchodná aktivita na oboch stranách. Obaja predstavitelia sa zhodli tiež na potrebe prehlbovania vzájomnej spolupráce v oblasti kultúry a vzdelávania. Gašparovič vyzdvihol v tejto súvislosti fungovanie siedmich španielsko-slovenských bilingválnych gymnázií na Slovensku ako aj fungovanie Cervantesovho inštitútu v Bratislave.

Hlava štátu dnes na nástupnej audiencii prijala aj mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Bulharskej republiky SR Margaritu Ganevu Ganevu, ktorá mu tiež odovzdala poverovacie listiny. "Naše krajiny v období krízy potrebujú posilniť spoluprácu. Slovensko za minulý rok preinvestovalo v Bulharsku iba dva milióny eur, čo znamená, že v tejto oblasti existujú veľké rezervy," povedal Gašparovič.

TASR informácie získala z webovej stránky prezidenta.