Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Korčok: Debatovať o tom, ako zvýšiť legitimitu EP, je na mieste

Na archívnej snímke Ivan Korčok. Foto: TASR Pavel Neubauer

Štátny tajomník rezortu diplomacie dodal, že debata na túto tému sa ešte nezačala.

Bratislava 22. februára (TASR) - Význam Európskeho parlamentu (EP) sa dnes podceňuje, bez neho nevznikne žiadna európska legislatíva. Štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok to vo štvrtok uviedol na Národnom konvente o EÚ, ktorý sa konal na Bratislavskom hrade. Zatiaľ sa nechcel vyjadriť k tomu, či by bolo riešením, aby v EP sedeli zástupcovia národného parlamentu. Reagoval tak na vyhlásenie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS), podľa ktorého by sme sa nad takýmto návrhom mali zamyslieť.

"EP je osobitná inštitúcia jasne vymedzená, ale debatovať o tom, ako zvýšiť legitimitu, je absolútne na mieste," konštatoval Korčok, pričom dodal, že debata na túto tému sa ešte nezačala.

"Po brexite sa musíme zhovárať o tom, či Európsky parlament by nemali tvoriť priamo zástupcovia národných parlamentov. Musíme sa rozprávať o tom, ako prehlbovať dialóg Európskeho parlamentu s národnými parlamentmi, alebo ako kooperovať lepšie s Európskou komisiou. Európska únia nemôže byť odtrhnutá od reality,"
povedal na konvente Andrej Danko. Niektorí europoslanci podľa neho zabúdajú, odkiaľ prišli.

Budúcnosť Európskej únie (EÚ), výhody členstva Slovenska v nej či európska budúcnosť našej krajiny. To sú témy, o ktorých sa hovorilo na Národnom konvente o EÚ v Bratislave. Podujatie s názvom #MYSMEEÚ organizovalo ministerstvo zahraničných vecí. Po Bratislave sa diskusia o budúcnosti EÚ bude najbližšie konať 8. marca v Žiline, pričom pokračovať budú aj v ďalších slovenských mestách.