Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

I. Korčok: Doterajšie krízy EÚ nás donútili konať

Na snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Dano Veselský

Štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok zdôraznil, že aj napriek chybám, ktoré Únia má, je podľa neho organizácia pre Slovensko dobrým riešením.

Bratislava 22. februára (TASR) – Krízy, ktoré doteraz Európska únia prekonala, či už v oblasti eurozóny alebo migrácie nás donútili konať. Počas Národného konventu o EÚ to vo štvrtok na Bratislavskom hrade povedal štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok.

"Pravdou je, že o mnohých veciach vieme, ktoré treba urobiť, ale až takpovediac, keď sme pritlačení chrbtom k múru, až vtedy konáme. Želám si, aby sme v niektorých veciach prestali stáť na jednom mieste donekonečna a opakovali pravdy, napríklad aj to, že treba dobudovať eurozónu alebo treba zreformovať Dublin, lebo v týchto veciach sa potrebujeme pohnúť dopredu," konštatoval.

Zároveň uviedol, že prostredníctvom konventu si chce vypočuť ľudí aj v iných mestách ako v Bratislave. "Chcem sa posadiť pred ľudí tak, ako sme to urobili doteraz v Bystrici, Nitre, Košiciach, v ďalších mestách a chcem od nich počuť, čo im vadí a chcem, aby boli konkrétni," spresnil.

Zdôraznil, že aj napriek chybám, ktoré Únia má, je podľa neho organizácia pre Slovensko dobrým riešením. "Sme malá krajina a mám pocit, že niekedy nad EÚ lamentujeme viac ako niektoré veľké krajiny, ktoré odovzdávajú tej suverenity viac," vyhlásil Korčok.

Z Bratislavy sa diskusia o budúcnosti EÚ bude najbližšie konať 8. marca v Žiline, pričom diskusie budú pokračovať aj v ďalších slovenských mestách. "Každý je pozvaný, naopak vyzývam kritikov, aby tam prišli, pre mňa je veľmi komfortné diskutovať s ľuďmi, ktorí povedzme majú otvorený alebo pozitívny postoj k Únii. Všetci tí, ktorí na to máte iný názor, poďte diskutovať, nemáme s tým absolútne žiadny problém. Nebojím sa kritiky," dodal.

Štátny tajomník počas konventu uviedol, že národným záujmom Slovenska je bezpečnosť a prosperita. Dôraz ďalej kládol na dobudovanie eurozóny, zvládnutie migrácie a bezpečnosti.