Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

I. KORČOK: Vítame každú iniciatívu, ktorá pomôže vrátiť dôveru občanov

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a splnomocnenec vlády SR pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivana Korčok. Foto: TASR Jakub Kotian

Za prítomnosti kolégia eurokomisárov v plenárnej miestnosti šéf EK predstavil päť scenárov možného vývoja EÚ.

Bratislava 1. marca (TASR) - "Biela kniha", ktorú dnes predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker predstavil v Európskom parlamente, je príspevkom jednej z kľúčových inštitúcií pred Rímskym summitom. "Vieme, že Komisia hovorí o piatich oblastiach alebo o piatich alternatívach vývoja. Okrem iného aj o posilňovaní spolupráce," uviedol to štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok.

"Slovenská republika víta každú jednu iniciatívu, ktorá nám pomôže navrátiť dôveru občanov, rovnako pokiaľ ide o posilnenú spoluprácu. Slovensko je dnes v jadre európskej integrácie. Dnes sme členmi Schengenu, nie všetci sú členmi Schengenu, sme členmi eurozóny, nie všetci sú členmi eurozóny. Pokiaľ bude identifikovaná oblasť, kde vidíme pridanú hodnotu, aby napríklad skupina štátov mala hlbšiu integráciu, tak to budeme posudzovať naozaj čisto z hľadiska prínosu pre Slovensko a pre EÚ ako celok," uviedol štátny tajomník.

Za prítomnosti kolégia eurokomisárov v plenárnej miestnosti šéf EK predstavil päť scenárov možného vývoja EÚ. Dal pritom najavo, že scenár založený na obmedzení EÚ len na spoločný trh je mu vzdialený. "Sú tu takí, čo chcú z EK spraviť len správcu jednotného trhu. Ja som proti!" uviedol šéf eurokomisie.

Okrem zachovania súčasného fungovania Únie predložil aj dva nové postoje k európskej integrácii, ktoré spočívajú buď v užšej spolupráci časti členských štátov a vytvorení viacrýchlostnej Únie, alebo v zbližovaní členov len v niektorých oblastiach. Dokument EK ponúka aj možnosť širokej a hlbšej integrácie, ktorá by posilnila úlohu EÚ na úkor členských štátov.

Junckerova biela kniha o budúcnosti Únie je adresovaná lídrom členských štátov s výnimkou Spojeného kráľovstva, ktorí sa stretnú 25. marca na summite v Ríme pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv. Hlavnou témou bude vývoj spoločenstva po brexite. Do konca marca sľúbila britská premiérka Theresa Mayová formálne požiadať o odchod z Únie aktivovaním článku 50 Lisabonskej zmluvy.