Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Korčok: V rokovaniach o vystúpení Británie nie je dôvod na skepsu

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok Foto: TASR/Martin Baumann

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí povedal, že sa treba dohodnúť, akým spôsobom sa EÚ a Veľká Británia rozídu.

Bratislava 8. novembra (TASR) – V rokovaniach o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie nevidí štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok dôvod na skepsu. "V októbri sme sa dohodli, že využijeme zostávajúce týždne do decembra, kedy bude summit EÚ a tam, verím, budeme môcť konštatovať, že sme vyriešili veci, ktoré sa týkajú odchodu," opísal Korčok na stredajšom diskusnom seminári, ktorý organizovala Slovenská obchodná a priemyselná komora v spolupráci s Nadáciou na podporu vzdelávania a ekológie na tému "Európska únia po Brexite".

Ide podľa neho najmä o vyriešenie otázok o právach občanov, o právnych istotách a o všetkom, čo sa týka finančného vysporiadania v súvislosti s odchodom Británie. Na to, aby sa zvládol celý komplex otázok súvisiacich s budúcnosťou EÚ, o ktorých sa po decembri má rokovať, je totiž podľa neho potrebné mať najprv "čistý stôl" v tom, ako sa "rozísť".

"Musíme sa dohodnúť, akým spôsobom sa rozídeme. Toto potrebujeme uzavrieť," zdôraznil Korčok. Pripúšťa, že tu je medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom istý rozpor. "Pretože Veľká Británia logicky tlačí, aby sme už začali hovoriť o budúcnosti. Ale nemôžeme hovoriť o budúcom nastavení vzťahov, o tom ako rozvedení manželia budú medzi sebou fungovať, kým sa nedohodnú na tom, za akých podmienok sa rozchádzajú," opísal.

Zároveň priblížil, že sa už začína konkrétnejšia fáza diskusií o tom, ako by mala vyzerať EÚ v budúcnosti. Slovensko bude podľa neho v tejto fáze, kedy nemá konkrétne návrhy, pristupovať cez niekoľko princípov. "Prvým princípom je, že sa nebránime hlbšej integrácii všade tam, kde táto integrácia prinesie konkrétne pridané hodnoty," vysvetlil Korčok.

Ďalším princípom je podľa neho zachovanie jednoty. "Nemôžeme sa na tejto otázke do budúcna rozhádať," uviedol Korčok. Tretím princípom je podľa neho to, že Únia by mala prijímať legislatívu všade tam, kde to nedokážu členské štáty. "Je to princíp subsidiarity. Podľa tohto budeme posudzovať všetky návrhy v budúcnosti," dodal.

Ďalej by sa mal zachovať komunitárny model EÚ. Znamená, že sa viac spolieha na rovné zachádzanie s členskými štátmi zo strany európskych inštitúcií. "Toto je model, ktorý vyhovuje malým krajinám, pretože veľké krajiny si svoje záujmy presadia oveľa ľahšie," uviedol. Posledným princípom je podľa neho dodržiavanie a rešpektovanie toho, na čom sa dohodlo.