Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

I. MACEJKOVÁ: Počet sudcov ÚS SR by sa mal zvýšiť zo zákona na 15

Ivetta Macejková Foto: TASR/František Iván

V novom roku by Macejková rada využila v tomto smere aj celospoločenskú diskusiu.

Košice 3. januára (TASR) – Predsedníčka Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetta Macejková plánuje začiatkom tohto roku osloviť ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú v súvislosti s možnou zmenou zákona o ÚS. Podľa Macejkovej by bolo potrebné pre ÚS zvýšiť počet sudcov z 13 na 15 a znížiť počet jeho právomocí.

ÚS už dávnejšie pripravil materiál, ktorý môže slúžiť ako základ pre novú právnu úpravu v tomto smere. Ministerke spravodlivosti plánuje Macejková ponúknuť v danej veci spoluprácu.

"Vzhľadom na to, že Ústavný súd nedisponuje zákonodarnou iniciatívou, zvažujem ako jeho predsedníčka možnosť ponúknuť uvedený odborný materiál subjektom, ktoré si ho môžu osvojiť a disponujú príslušnými právomocami. V spolupráci s Ústavným súdom by si myšlienku prijať nové znenie zákona o Ústavnom súde Slovenskej republiky, ktoré zodpovedá aktuálnym potrebám, mohlo osvojiť Ministerstvo spravodlivosti SR," uviedla šéfka ÚS pre TASR.

Podľa Macejkovej by navrhované zmeny zodpovedali vyťaženosti ÚS vzhľadom na veľké množstvo podávaných sťažností a návrhov, ako aj veľký počet právomocí v porovnaní s ústavnými súdmi v zahraničí.

V novom roku by Macejková rada využila v tomto smere aj celospoločenskú diskusiu, ktorú vyvolala problematika vymenovania sudcov ÚS, ako aj rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku nevymenovať troch sudcov ÚS z kandidátov schválených parlamentom.