Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

I. Matovič chce odvolanie M. Jankovskej, inak usporiada protest

Igor Matovič, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Polícia vykonala vo štvrtok (22. 8.) zaisťovacie úkony v trestnej veci týkajúcej sa korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič vyzval ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) a premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) na odvolanie štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej z funkcie. V opačnom prípade plánuje v pondelok (26. 8.) ráno protestné zhromaždenie pred budovou ministerstva. Informoval o tom hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.

"Štátna tajomníčka Monika Jankovská si cez zašifrovanú komunikáciu, s pocitom, že to nebude nikdy odhalené, vypisovala s človekom obvineným z objednávky vraždy Jána a Martiny," zdôraznil Matovič s tým, že tak robila aj v čase, keď bol podnikateľ Marian K. obžalovaný a súdený za rôzne podvody a aj keď bol podozrivým z vraždy novinára. Jankovská podľa jeho slov v žiadnom prípade nemôže byť ďalej vo svojej funkcii.

Matovič zdôraznil, že odvolanie Jankovskej má byť bezodkladné. Gálovi a Pellegrinimu dal ultimátum. Ak Jankovskú nestiahnu do nedele (25. 8.) do polnoci, v pondelok ráno o 9.00 h usporiada celodenný verejný protest pred budovou ministerstva spravodlivosti.

Polícia vykonala vo štvrtok (22. 8.) zaisťovacie úkony v trestnej veci týkajúcej sa korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Národná kriminálna agentúra zasahovala v súvislosti so zaistenými správami, ktoré nešpecifikovala. Jankovská polícii odovzdala mobilný telefón, zaisťovacie úkony sa mali týkať aj sudcov okresných a krajských súdov.

Meno štátnej tajomníčky sa malo objaviť v údajnej komunikácii podnikateľa Mariana K., ktorý je obvinený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Minister spravodlivosti sa zatiaľ k úkonom súvisiacim s Jankovskou nevyjadruje, aby nezasahoval a nezmaril vyšetrovanie. Podľa slov hovorkyne ministerstva Zuzany Drobovej necháva minister vyšetrovanie plne v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní.