Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: I. Matovič: Nikto nemal rasistickejšie bilbordy ako SNS

Na snímke pred médiá predstúpil opozičný poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) po brífingu predsedu NR SR Andreja Danka a podpredsedu NR SR Bélu Bugára po stretnutí s generálnym prokurátorom SR Jaromírom Čižnárom 9. novembra 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Matovič reagoval na to, že Danko bol s Bugárom na Generálnej prokuratúre konzulovať, ako v parlamente bojovať proti prejavom xenofóbie a rasizmu. Takého výroku sa podľa Danka dopustil aj Matovič.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Na Slovensku neexistujú rasistickejšie bilbordy ako tie, ktoré mala SNS pred voľbami v roku 2010 a pod ktoré sa podpísal aj súčasný líder strany a predseda parlamentu Andrej Danko. Novinárom to dnes povedal šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič v reakcii aj na to, že Danko bol s predsedom Mostu-Híd na Generálnej prokuratúre konzulovať, ako v parlamente bojovať proti prejavom xenofóbie a rasizmu. Takého výroku sa podľa Danka dopustil aj Matovič.

Líder Obyčajných priniesol na brífing Danka s Bugárom ukážky dvoch protirómskych bilbordov, ktoré mala SNS pred voľbami v rokoch 2010 a 2012. "Ja som predseda SNS štvrtý rok, nie sú to bilbordy, ktoré by boli počas môjho vedenia. Nemôžte nikde vidieť moje bilbordy takéhoto charakteru," uistil Danko.



Matovič upozornil, že keď visel prvý z bilbordov, Danko bol jediným zástupcom SNS v Ústrednej volebnej komisii. Pred voľbami v roku 2012 bol zase podpredsedom národniarov. Matovič zdôraznil, že proti týmto bilbordom protestovali rómske aj ľudskoprávne organizácie, ale Danko ich obhajoval. "Takéto rasistické bilbordy v živote nemal ani Marian Kotleba," podčiarkol.



Opakovanú výmenu názorov medzi ním a Dankom si vysvetľuje Matovič ako osobný silný spor zo strany šéfa NR SR. "Andrej Danko sa cíti dotknutý, lebo mu stále pripomínam, že je synom mečiarovského privatizéra," vysvetlil Matovič.



Na margo svojho výroku, v ktorom porovnal situáciu opozičných poslancov s postavením Židov v koncentračnom tábore, Matovič zopakoval, že šlo o metaforu. "Každý súdny človek, ak ten výrok počul, nevidí v ňom ani náznak hanobenia národa, rasizmu, fašizmu či xenofóbie," myslí si.

Matovič o tejto veci hovoril v utorok (8.11.) dve hodiny aj so šéfom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí Igorom Rintelom. "Opakovane mi povedal, že v tom výroku nie je nič antisemitské a rasistické, len že ho považuje za nešťastný," podotkol. Aj kvôli niekdajším bilbordom SNS Matovič odmieta v parlamente diskutovať o postihovaní extrémistických výrokov poslancov, ak debatu bude viesť Danko.