Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

I. Matovič podáva na A. Danka trestné oznámenie za krivé obvinenie

Na snímke Igor Matovič. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Matovič tvrdí, že jeho výroky sú klasickou slovnou metaforou, ktorá ani náznakom nehanobila Židov, ani nezľahčovala ich utrpenie.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič podáva na predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) trestné oznámenie za spáchanie trestného činu krivého obvinenia. Dopustiť sa ho mal podľa Matoviča tým, že ho obvinil z hanobenia národa a rasy v pléne, hoci k tomu nedošlo. Obvinenie Danko podložil Matovičovými výrokmi v pléne ohľadom Židov v koncentračných táboroch. Matovič obvinenia odmieta a poukazuje na to, že Danko zverejnil len časť jeho výrokov.

Danko na svojej tlačovej konferencii pustil záznam z pléna, kde Matovič hovorí: "Je to to isté, ako kebyže si v koncentračnom tábore povedia, že zahrajú si futbalový zápas Židia a dozorcovia. A zrazu tí dozorcovia povedia, že ale my sme dozorcovia, tak náš šéf koncentráku bude rozhodcom. Je to presne taká istá zvrátenosť. My ako opoziční poslanci alebo ako opozícia ťaháme v tomto mieste za kratší povraz. Tak ako Židia v koncentráku."



Podľa Matoviča však nejde o celý záznam. Danko z neho podľa opozičného poslanca odstrihol vety, ktoré nasledovali ďalej: "Prepáčte mi to prirovnanie, ale asi inak to nepochopíte. Tak ako Židia v koncentráku mali možno jediné právo dýchať vzduch, tak my ako opozícia máme jediné právo v tomto parlamente hovoriť. O ničom inom nerozhodujeme. Toto jediné právo nám idete zobrať." Matovič svoj prejav predniesol v rozprave ku koaličnej novele rokovacieho poriadku, ktorá zavádza časové obmedzenia pre poslancov, podpredsedov parlamentu a ministrov. Tiež prináša viaceré zákazy.

Na snímke premiér SR Robert Fico počas 31. zasadnutia vlády 12. októbra 2016 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann
Foto: TASR Martin Baumann


Fico: Znevažovanie holokaustu je neprijateľné

Slovenská republika stojí na hodnotách SNP a je to krajina, ktorá plne rešpektuje udalosti, ku ktorým došlo počas druhej svetovej vojny. Vyhlásil to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) s tým, že popieranie a znevažovanie holokaustu je neprijateľné.

"Ako premiér ostro protestujem proti vyjadreniam niektorých opozičných politikov v NR SR, lebo hrubo urazili obete holokaustu. Nemôžem akceptovať toto grobianstvo a hulvátstvo, aby si niekto z takýchto udalostí robil žarty a štandardný politický súboj prirovnával k holokaustu," povedal premiér.

Podľa Fica Smer-SD nebude mať žiaden problém podporiť iniciatívy, ktoré by takéto konanie postihovali. "Je správne, aby z imunity poslanca existovala v takomto prípade určitá výnimka," myslí si.




Matovič tvrdí, že jeho výroky sú "klasickou slovnou metaforou, ktorá ani náznakom nehanobila Židov, ani nezľahčovala ich utrpenie". "Práve naopak. Metaforou som chcel poukázať na totalitný prístup Andreja Danka voči opozičnej menšine v Národnej rade," uviedol v reakcii Matovič s tým, že dlhodobo a opakovane verejne odsudzuje spochybňovanie holokaustu poslancami ĽSNS.

"To však nebránilo Andrejovi Dankovi ma verejne krivo obviniť zo spáchania trestného činu hanobenia národa. Chcem sa dôrazne ohradiť k jeho falošnej interpretácii, že som si robil vtipy zo Židov a ich utrpenia v koncentračných táboroch," doplnil Matovič, ktorý vidí za Dankovým konaním snahu o jeho diskreditáciu.

Danko podáva na Matoviča a poslancov ĽSNS návrh na disciplinárne konanie pre ich výroky ohľadom židovského národa. Riešiť to bude parlamentný mandátový a imunitný výbor. Danko sa obráti aj na Generálnu prokuratúru SR. Chce prísť s obmedzením poslaneckej imunity na výroky tak, aby mohli byť poslanci potrestaní za hanobenie národov a rasy v pléne. Podľa Danka sa uvedení poslanci svojimi výrokmi vysmievajú zo Židov.