Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slobodník: Slovensko potrebuje novú bezpečnostnú a obrannú stratégiu

Na snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Igor Slobodník počas prejavu. Foto: TASR - Martin Baumann

Vzhľadom na zásadné zmeny v bezpečnostnom prostredí bude podľa Slobodníka treba venovať niektorým pasážam zvýšenú pozornosť.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Slovensko potrebuje zadefinovať svoju novú bezpečnostnú a obrannú stratégiu, ktorá by opätovne určila dlhodobé bezpečnostné záujmy štátu. Na úvod konferencie Slovenské bezpečnostné fórum to dnes uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Igor Slobodník.

Slobodník poukázal na to, že súčasná bezpečnostná a obranná stratégia má už desať rokov, presluhuje a je najdlhšie nerevidovanou spomedzi krajín V4, ktoré tvoria náš najbližší referenčný rámec. Rezort diplomacie chce do prípravy novej zapojiť ostatné ministerstvá, ale aj odbornú verejnosť, aby bol výsledok celospoločenským konsenzom.

Vzhľadom na zásadné zmeny v bezpečnostnom prostredí bude podľa Slobodníka treba venovať niektorým pasážam zvýšenú pozornosť. Najmä energetickej bezpečnosti, teritoriálnej obrany, účasti na mierových operáciách OSN, čeleniu hybridnej vojne, otázke masovej migrácie a ďalším. Osobitne je pritom potrebné sa pozrieť na bezpečnostné riziká spojené s dodávkami strategických surovín a ohrozenia v kybernetickom priestore, zdôraznil.
Deviaty ročník konferencie Slovenské bezpečnostné fórum 2015 na tému Aktuálne otázky zahraničnej a bezpečnostnej politiky 5. októbra 2015 v Bratislave. Na snímke zľava Daniel Dom (ANAP, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR), Jozef Bátora (Filizofická fakulta UK, Bratislava), Marián Majer (bezpečnostný analytik, CEPI) a Vladimír Bilčík (analytik, SFPA) počas diskusie.
Foto: TASR - Martin Baumann

„Bezpečnosť nie je len o obranných opatreniach, ale potrebujeme komplexne rozvíjať všetky relevantné spôsobilosti a posilňovať súdržnosť a odolnosť spoločnosti vrátane odolnosti voči invazívnej propagande,“ zadefinoval očakávania ministerstva.

Vzhľadom na koniec volebného cyklu a nastávajúce predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ možno podľa štátneho tajomníka očakávať prijatie novej Bezpečnostnej a obrannej stratégie SR až po roku 2016.

Deviaty ročník konferencie Slovenské bezpečnostné fórum (SBF), ktorá sa uskutočňuje pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky, je venovaný aktuálnym otázkam zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Organizátorom je Univerzitná knižnica v Bratislave, Euroatlantické centrum a ministerstvo zahraničných vecí.

SBF predstavuje najväčšiu bezpečnostnú konferenciu svojho druhu na Slovensku. Už tradične sa ňou otvára diplomatická sezóna na Slovensku. Novinkou tohto ročníka sú okrúhle stoly, počas ktorých bude mať vybraná skupina odborníkov príležitosť vypracovať návrhy a odporúčania týkajúce sa problematiky Islamského štátu, imigrácie a Bezpečnostnej stratégie SR. Zasadne i takzvaný Národný okrúhly stôl – Slovenské fórum proti propagande.