Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

I. ŠTEFANEC: Dohodu TTIP brzdí politika v USA, Francúzsku a Nemecku

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec v Európskom parlamente Foto: Kabinet Ivana Štefanca

Europoslanec v relácii Tu a teraz otvorene hovorí o zlyhaní rokovaní o TTIP zo strany viacerých predstaviteľov únie. Je ohrozená najväčšia obchodná dohoda na svete medzi USA a EÚ?

Bratislava 21. septembra (Tablet.TV/TASR) - O Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) medzi USA a EÚ sa stále vyjednáva. Politické vyjadrenia, ktoré pripúšťajú prerušenie rokovaní o najväčšej obchodnej dohode na svete počas ministerskej schôdzky tento týždeň v Bratislave, nemožno ignorovať.

V diskusnej relácii na TABLET.TV to uviedol europoslanec Ivan Štefanec. „Je to otázka vnútornej politiky vo Francúzsku a čiastočne aj v Nemecku. Čiastočne na to majú vplyv aj blížiace sa americké prezidentské voľby. Prezident Obama chcel rokovania dokončiť ešte počas svojho volebného obdobia. Dôležité však je, aby sme mali dobrú zmluvu a nie zmluvu, ktorá by mala byť rýchlo podpísaná o niekoľko mesiacov. Najväčšia obchodná dohoda v histórií EÚ by mala byť dobre pripravená, lebo je dôležitá pre úniu a celý svet, najmä nastavením obchodných štandardov,“ konštatoval Štefanec.

TTIP má za sebou 14 kôl rokovaní, no zástupcovia EÚ a USA sa nateraz nedohodli na žiadnej z 27 kapitol. „Čo sa týka zrušenia ciel na výrobky a služby, TTIP je na 97 % dokončený. Tam sa dosiahol veľký pokrok. Otvorenou je stále otázka regulačného štandardu, ktorý je rozdielny v EÚ a USA a otázka vyrovnávania sporov,“ upozornil Štefanec.



Oba body sú terčom kritiky najmä na európskej strane, kde sa mnohé firmy, profesijné združenia, či mimovládne organizácie obávajú ľahšieho prístupu amerických spoločností na prísnejší trh EÚ. Štefanec tieto obavy nezdieľa, pretože dohoda musí ešte prejsť schvaľovacím konaním v Európskom parlamente (EP) a v národných parlamentoch členských štátov.

„Mechanizmus vyrovnávania sporov zabezpečí skôr ich rýchlejšie vysporiadanie. Dlhá doba súdnych sporov je problém predovšetkým v Európe. V EP sa podarilo presadiť klauzulu odvolacej inštancie, ktorá bude nezávislá,“ dodal Štefanec s tým, že základnou výhodou TTIP je nastavenie štandardov svetového obchodu. „Buď ich budeme tvoriť alebo ich budeme len kopírovať,“ zdôraznil slovenský europoslanec.

Francúzsky minister zahraničného obchodu Matthias Fekl sa začiatkom septembra vyjadril, že považuje aktuálne kolo rokovaní medzi Európskou úniou a USA o voľnom obchode za neúspech. Podľa neho by sa rokovania mali začať nanovo a na novej báze. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu RMC uviedol, že 22. - 23. septembra, keď sa ministri obchodu EÚ stretnú v Bratislave na neformálnom zasadnutí, v mene Francúzska požiada o zastavenie rokovaní o TTIP.