Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

I. Štefanec: Na konanie prezidenta sa nedá reagovať len jedným krokom

Ivan Štefanec Foto: TASR/Michal Svítok

Ivan Gašparovič nevymenovaním Čentéša za generálneho prokurátora porušil svoje ústavné právomoci a hrubým spôsobom ignoruje parlament, tvrdí podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

Bratislava 7. januára (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora porušil svoje ústavné právomoci a hrubým spôsobom ignoruje parlament. Opozičné strany musia mať preto koordinovaný postoj. Tvrdí to podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec, podľa ktorého nestačí len iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu s cieľom obžalovať hlavu štátu, ale spoločný postup musí zahŕňať viacero krokov.

"Nie je to len otázka jedného kroku. Takéto porušovanie ústavných právomocí sa asi nedá vyjadriť len jedným krokom. Chceme sa preto poradiť o postupe, ktorý bude zahŕňať viacero krokov. Máme pripravené určité návrhy," vyhlásil pred dnešným rokovaním strán Ľudovej platformy. Štefanec však konkrétnejší byť nechcel. SDKÚ-DS si svoj postoj pred rokovaním trojice strán dohodne na dnešnej porade vedenia.

Záujem o spoločný postup Ľudovej platformy deklaruje aj Most-Híd. Hovorkyňa strany Zuzana Bačiak Masaryková neuviedla, či bugárovci preferujú podanie obžaloby na prezidenta, alebo iné kroky. Obžalobou by sa malo v utorok 8. januára zaoberať aj predsedníctvo strany.

Dnes o 17. hodine sa má Ľudová platforma zísť v centrále KDH, ktoré predtým otázku predrokuje na rokovaní straníckeho predsedníctva. Podpredseda kresťanských demokratov Pavol Abrhan už skôr povedal, že je na predsedníctve návrh na podanie obžaloby prezidenta podporiť.

S iniciatívou obžalovať Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie ústavy prišla SaS. Na to, aby sa návrh dostal do parlamentu, treba 30 poslaneckých podpisov, SaS teda potrebuje podporu partnerov.

Podľa Ústavy SR možno prezidenta SR stíhať iba za úmyselné porušenie ústavy alebo za vlastizradu. O podaní obžaloby rozhoduje Národná rada SR trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov. Obžalobu podáva NR SR na Ústavný súd SR minimálne 90 hlasmi, ktorý o nej rozhodne v pléne. Odsudzujúce rozhodnutie ÚS znamená stratu funkcie prezidenta a spôsobilosti túto funkciu opätovne získať. Ak by sa návrh na obžalobu do pléna dostal, opozičná zostava nemá dosť poslancov na to, aby ho pri hlasovaní presadila. Bez poslancov Smeru-SD to preto nepôjde.

Predseda vlády a súčasne šéf Smeru-SD Robert Fico okomentoval ešte vo štvrtok (3.1.) zámer SaS a správanie opozície slovami: "Je pekný český seriál Cirkus Humberto" a "farizejstvo non plus ultra". Premiér odmieta rešpektovať to, čo predvádzajú opoziční lídri. Vrátil sa aj k voľbe šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Podľa neho sú opoziční lídri pre získanie tohto postu schopní urobiť čokoľvek.

Prezident SR Ivan Gašparovič odôvodnil rozhodnutie nevymenovať Čentéša 2. januára. Ako dôvody uviedol politizáciu voľby šéfa prokurátorov, kauzu Sasanka, vyhlásenia bývalej premiérky Ivety Radičovej, viaceré podania na Ústavný súd SR, zmenu rokovacieho poriadku, skartovanie výpovede Igora Matoviča o korupcii v politike či podozrenia z korupcie v súvislosti s voľbou. Čentéš čakal na rozhodnutie hlavy štátu od 17. júna 2011, teda od zvolenia do funkcie vtedajšou vládnou koalíciou. Opozícia prezidentovo rozhodnutie skritizovala, jeho dôvody nepovažuje za vážne, skôr za svojvoľné.