Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

IBOŠ má posilniť schopnosť rezortu prijímať strategické rozhodnutia

Inštitút funguje od 1. marca a na jeho čele je bezpečnostný analytik Ivo Samson, ktorý sa ako jediný prihlásil a prešiel výberovým konaním.

Bratislava 20. marca (TASR) – Opätovné zriadenie Inštitútu bezpečnostných a obranných štúdií (IBOŠ) na Ministerstve obrany (MO) SR bolo motivované faktom, že rezortu chýbala výskumná inštitúcia, ktorá by spájala bezprostredný aplikovaný výskum s akademickým a mimovládnym prostredím. Úlohou IBOŠ bude podľa hovorkyne rezortu Martiny Ballekovej posilniť schopnosť ministerstva a ostatných ústavných orgánov štátu prijímať strategické rozhodnutia.

Balleková pre TASR uviedla, že konkrétne úlohy IBOŠ sa stanovili už pred oficiálnym vznikom inštitútu. "Týkajú sa práce na súčasných i budúcich projektoch o bezpečnostnom prostredí Slovenska a o komunikácii ministerstva s mimorezortným prostredím," uviedla Balleková.

Inštitút funguje od 1. marca a na jeho čele je bezpečnostný analytik Ivo Samson, ktorý sa ako jediný prihlásil a prešiel výberovým konaním.

Pracovný tím inštitútu sa podľa Ballekovej priebežne tvorí. Dodáva, že nájsť vhodných kandidátov nie je jednoduché. "Väčšina doterajších uchádzačov o prácu v inštitúte nespĺňala odborné kritériá, či už to bola publikačná činnosť, znalosť cudzích jazykov alebo medzinárodné skúsenosti," spresnila hovorkyňa. Koľko ľudí bude pracovať pod Samsonovým vedením je podľa Ballekovej ešte otvorená záležitosť.

Na otázku TASR, či si Samson sám vyberie svojich spolupracovníkov, Balleková odpovedala, že každý uchádzač prejde personálnym pohovorom.