Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem: Nenávisť nesmie mať v SR miesto

Na snímke sviečky a kvety sú položené pri mieste stredajšieho útoku na Zámockej ulici vo štvrtok 13. októbra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Vraždu na Zámockej ulici v Bratislave ICEJ odsúdilo, rovnako tak aj motiváciu vraha sformulovanú v manifeste namierenom prevažne voči Židom.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Spoločným cieľom všetkých musí byť, aby sa menšiny na Slovensku cítili prijaté a žili tu v bezpečí. Nenávisť v žiadnej podobe nesmie mať miesto na Slovensku. Uviedli to z Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (ICEJ).

Vraždu na Zámockej ulici v Bratislave ICEJ odsúdilo, rovnako tak aj motiváciu vraha sformulovanú v manifeste namierenom prevažne voči Židom. "Vo zverejnenom texte sa páchateľ okrem iného otvorene hlási k teórii rasovej neznášanlivosti a uplatňovaniu princípov kolektívnej viny. Hlásil sa teda k niečomu, čo prinieslo doteraz najväčšie hrôzy ľudstva vôbec, a to v období pred a predovšetkým počas druhej svetovej vojny," uvádza ICEJ.

Preto ICEJ vyzýva vládu SR a príslušné inštitúcie, medzi nimi obzvlášť cirkvi pôsobiace na Slovensku, aby sa so všetkou váhou venovali prevencii proti nezmyselnému antisemitizmu a prejavom nenávisti vôbec. Slovensko si aj po tomto čine podľa ICEJ musí zachovať charakter slobodnej a demokratickej krajiny. Má byť i miestom, kde tak sloboda vyjadrovania a vyznania, ako aj odborná diskusia na všetky relevantné témy má svoje pevné miesto vrátane pravidiel slušnosti a vzájomného rešpektu. "Zároveň má byť štátnym útvarom, kde budú príslušné orgány vybavené právomocami a kapacitami potrebnými na preventívne odhaľovanie a odvážne potlačenie každého prejavu nenávisti," dodáva sa v stanovisku ICEJ.