Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

IEP: V 2021 bola miera recyklácie komunálnych odpadov na úrovni 46 %

Na snímke zálohovaná plechovka sa vkladá do automatu počas tlačovej konferencie pri príležitosti oficiálneho spustenia zálohového systému na Slovensku v Bratislave 3. januára 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cieľom je dosiahnuť 55 percent od roku 2025 a 65 percent pre rok 2035.

Bratislava 15. decembra (TASR) - V roku 2021 bola miera recyklácie komunálnych odpadov na úrovni 46 percent. Cieľom je dosiahnuť 55 percent od roku 2025 a 65 percent pre rok 2035. Uviedol to Inštitút environmentálnej politiky (IEP) na sociálnej sieti.

Množstvo vytriedených zložiek, ako sú papier, plasty, sklo a záhradný bioodpad, sa každým rokom zvyšuje. "Okrem toho, od polovice roku 2021 sú obce povinné poskytnúť svojím občanom infraštruktúru pre triedený zber kuchynského bioodpadu, čo by malo priniesť ďalšie zvyšovanie triedenia a recyklácie," povedali analytici.

Tvrdia, že veľká časť odpadu z týchto zložiek zostáva naďalej nevytriedená v zmesovom komunálnom odpade, odkiaľ putuje na skládku alebo na energetické zhodnotenie. "Naopak, ďaleko najvyššiu zložku recyklovaného odpadu predstavujú odpady z kovov, v roku 2021 až 38 percent," poznamenali. Miera recyklácie komunálnych odpadov tak podľa IEP naďalej rastie najmä vďaka vykazovaniu odpadov z kovov. Tie rastú v dôsledku zmeny evidencie v roku 2015 a nastavenia poplatkov za skládkovanie.

Ako problematickú vidia analytici aj evidenciu recyklácie Štatistickým úradom SR. "Vykazovaná miera recyklácie v skutočnosti zodpovedá miere triedenia komunálnych odpadov, keďže nie celý vytriedený odpad sa aj zrecykluje z rôznych technických alebo ekonomických dôvodov," vysvetlili. V rokoch 2019 a 2020 analytici odhadli, že skutočná miera recyklácie je o tri percentuálne body nižšia oproti vykazovaným údajom.