Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Igor Matovič vypovedal pred policajným vyšetrovateľom

Na snímke sprava líder hnutia OĽaNO Igor Matovič a jeho právny zástupca Daniel Lipšic Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Igor Matovič sa dostavil na políciu v prítomnosti svojho právneho zástupcu Daniela Lipšica.

Bratislava 17. februára (TASR) – Policajný vyšetrovateľ dnes v budove policajného Prezídia v Bratislave vypočúval ako svedka predsedu OĽaNO Igora Matoviča v prípade okolností predaja spoločnosti RegionPress a účtovníctva tejto firmy.

Igor Matovič sa dostavil na políciu v prítomnosti svojho právneho zástupcu Daniela Lipšica. Na mieste bol prítomný aj bratislavský komunálny poslanec Ján Budaj.

„Ja nemám čo skrývať, v podstate som všetko povedal médiám, tak to idem zopakovať. Keď vás zaujímajú osobné pocity, idem tam s pocitom človeka, ktorý vie, že stojí voči absolútnej presile,“ povedal Matovič prítomným novinárom pred začiatkom výsluchu.

Pred vyšetrovateľom nakoniec Igor Matovič vypovedal štyri hodiny. „K priebehu výpovede myslím, že prebiehala zo strany vyšetrovateľa korektne, aj zo strany prítomného prokurátora. Bola to 11 stranová výpoveď. Nepovedal som nič nové okrem toho, čo už zaznelo do médií,“ uviedol Matovič po výsluchu.

Zopakoval, že celý prípad považuje za politickú objednávku, „kde režisérom jej jeden pán z úradu vlády.“ Nedomnieva sa, že niektoré otázky nedokázal zodpovedať, hoci si už niektoré veci po ôsmich rokoch presne nepamätá. Sľúbil ich tak doplniť do týždňa.

Igor Matovič taktiež uviedol, že kvôli výpovedi na polícii nestihol plánovaný míting v Bratislave.

Matovičov právny zástupca Daniel Lipšic upresnil, že v tejto veci je vedené trestné stíhanie pre trestný čin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie. Právnu kvalifikáciu považuje za účelovú.

Polícia v reakcii odmietla, že by Matovičovi bránila zúčastniť sa dnešného predvolebného mítingu. "Termín výsluchu pána Matoviča na 17. februára o 13.30 h bol určený ešte pri doručení predvolania v nedeľu (14.2.). Výsluch sa vykonal od 13.45 h a bol ukončený o 17.05 h. Výsluch bol realizovaný aj za prítomnosti dozorového prokurátora. Pán Matovič na rozdiel od predchádzajúcej komunikácie ani raz nepožiadal o ukončenie alebo prerušenie výsluchu z dôvodu volebného mítingu," reagovalo Oddelenie komunikácie a prevencie kancelárie prezidenta Policajného zboru.

K vyšetrovaniu prípadu predsedu OĽaNO Igora Matoviča sa policajný prezident Tibor Gašpar vyjadril v pondelok (15.2.). Podľa neho polícia postupuje v súlade s Trestným poriadkom a bez toho, aby bola ovplyvňovaná zvonku. Všetkým, ktorí sa domnievajú, že polícia porušuje zákon, odporučil, aby sa obrátili na dozorového prokurátora.

Národná a kriminálna agentúra (NAKA) v pondelok prišla do domu v Borovej pri Trnave, aby zaistila účtovnú dokumentáciu týkajúcu sa živnosti šéfa OĽaNO. Matovič im odovzdal viac ako 60 škatúľ dokumentov. Škatule s dokumentmi sú podľa neho dôkazom, že v prípade predaja RegionPressu nešlo o daňový podvod.

Premiér Robert Fico ešte 5. februára tohto roku na brífingu povedal, že Matovič je daňový podvodník, ktorý používa na zakrytie nelegálnej činnosti biele kone. Aby sa šéf OĽaNO vyhol v minulosti daňovej kontrole, previedol svoju firmu IgorMatovič – RegionPress na bieleho koňa, zničil účtovníctvo za celú históriu jej fungovania a prepral 122 miliónov korún, uviedol Fico.

Matovič slová premiéra odmietol.