Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

I.Korčok Slovákom: Podmienky sa budú po odchode Británie z EÚ meniť

Na snímke Ivan Korčok. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Momentálne sa očakáva, že po tom, ako sa otázka brexitu uzavrie v britskom parlamente, krajina oficiálne požiada o aktiváciu článku 50 Lisabonskej zmluvy.

Bratislava 1. marca (TASR) – Štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok odporúča každému občanovi, ktorý dlhodobo plánuje zostať vo Veľkej Británii, aby bral do úvahy to, že v horizonte dvoch rokov, keď Británia opustí EÚ, sa pre nich podmienky pobytu budú meniť. "Dnes však ešte nie sú známe. V súčasnosti, kým Británia je plnoprávnym členom, sa podmienky nemenia," dodal dnes I. Korčok.



Podľa neho musíme rozlišovať základné veci, a to vstup do Veľkej Británie a otázku pohybu. "Je absolútne neadekvátne hovoriť o tom, že Británia zakáže vstup. Inou otázkou je otázka pohybu, je pravdou, že dnes je aj Británia pod európskym zákonodarstvom, ktoré umožňuje pobyt v týchto krajinách a je jasné, že po odchode Veľkej Británie sa tieto podmienky zmenia," uzavrel Ivan Korčok.



Momentálne sa očakáva, že po tom, ako sa otázka brexitu uzavrie v britskom parlamente, krajina oficiálne požiada o aktiváciu článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý spustí sériu rokovaní o odchode Veľkej Británie z EÚ.