Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

I.Korčok: Stretnutie Trumpa s Kimom jednu etapu končí, druhú začína

Na archívnej snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Historické stretnutie amerického prezidenta Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una medzi štyrmi očami na singapurskom ostrove Sentosa sa v utorok skončilo po približne 45 minútach.

Bratislava 13. júna (TASR) - Historické stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una končí jednu a začína druhú etapu, povedal v stredu po rokovaní vlády štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Najdôležitejšie je podľa neho to, že by sa mohla ukončiť etapa konfrontácie, ktorú sme videli v ostatných rokoch. „Zároveň to je však začiatok mimoriadne komplikovaného procesu, no a ten je o tom, ako zbaviť Severnú Kóreu jadrových zbraní. Treba si uvedomiť, že jadrové zbrane Severná Kórea má,“ vysvetlil.

Rokovania so Severnou Kóreou budú podľa Korčoka mimoriadne náročné, pretože napríklad s Iránom sa rokovalo šesť rokov, Rusko s USA rokovalo 11 rokov, aby dosiahli dohodu. „Takže tento koniec jednej etapy je, verím, istý nádych, dobrá správa pre svet, pretože hrozba je mimoriadna, ale je to zároveň začiatok ťažkého a vážneho procesu,“ dodal štátny tajomník. Ako ďalej pokračoval, Severná Kórea nie je členom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, preto sa budú musieť nastaviť isté parametre. „Prvýkrát stojíme pred takouto komplexnou úlohou, ako je zbavenie severokórejského režimu jadrových zbraní,“ doplnil.

Korčok očakáva, že stretnutie Donalda Trumpa s Kim Čong-unom zlepší aj vzťahy medzi Južnou a Severnou Kóreou. „Ak sa dosiahne ten základný cieľ, tak to, samozrejme, nastolí úplne inú politickú klímu aj úroveň bezpečnosti na Kórejskom polostrove. Verím, že to bude súčasťou úspešného procesu,“ povedal na záver novinárom.

Historické stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una medzi štyrmi očami v hoteli Capella na singapurskom ostrove Sentosa sa v utorok skončilo po približne 45 minútach.

Obaja lídri vyšli na jeden z balkónov hotela a zakývali z neho čakajúcim novinárom. Trump na neskôr zverejnených záberoch z rokovacej miestnosti povedal, že rozhovory prebehli "dobre, veľmi dobre" a zopakoval, že s Kimom má "vynikajúci vzťah". Vyjadril presvedčenie, že sa podarí dosiahnuť dohodu. "Spoločne sa o to postaráme. My to vyriešime," konštatoval Trump smerom ku Kimovi.