Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

I.Korčok: Merkelová pri téme vracania migrantov Slovensko neoslovila

Angela Merkelová . Foto: TASR/AP

Merkelová v piatok na summite EÚ oznámila, že Španielsko a Grécko sú pripravené prevziať migrantov, ktorí ich úrady požiadali o azyl, ale neskôr boli zachytení na nemecko-rakúskych hraniciach.

Darney/Bratislava 30. júna (TASR) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová vôbec nerokovala so Slovenskom o urýchlenom návrate migrantov z Nemecka do toho štátu EÚ, kde boli zaregistrovaní. Pre slovenských novinárov to v sobotu na palube lietadla z francúzskeho Darney do Bratislavy povedal štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Reagoval tak na správu agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na kancelárkin list určený koaličným partnerom - vrcholným politikom Kresťanskosociálnej únie (CSU) a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).

DPA v nej napísala, že Merkelová získala od 14 krajín - vrátane Maďarska, Česka a Poľska - prísľub dohody o urýchlenom návrate migrantov z Nemecka do štátu Európskej únie, kde boli pôvodne zaregistrovaní. Slovensko v údajnej zamýšľanej dohode nefigurovalo.

"Kancelárka Merkelová sa logicky obrátila na tie krajiny, z ktorých migranti do Nemecka prichádzajú, to je celé. Keďže zo Slovenska do Nemecka migranti neprichádzajú, logicky sa na nás nemohla kancelárka obrátiť, takže to je celé a je to absolútny nezmysel," povedal Korčok.

Potvrdil tak skoršie vyjadrenie predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD). Slovenský premiér ešte na štvrtkovej tlačovej konferencii na summite EÚ v Bruseli povedal, že téma uzatvorenia takejto bilaterálnej dohody medzi SR a Nemeckom o vracaní migrantov z Nemecka do krajín, kde boli zaregistrovaní, na zasadnutí Európskej rady ani len nezaznela.

Uviedol pritom, že ak by Slovensko takúto dohodu uzavrelo, bolo by to z našej strany len "teatrálne gesto", keďže zo Slovenska do Nemecka nijakí migranti neprúdia.

Informáciu DPA o takejto dohode medzičasom dementoval i český premiér Andrej Babiš s tým, že "o ničom takom sa nerokovalo". Poprel ju aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý povedal, že ide o bežnú "politickú kačicu".

Merkelová v piatok na summite EÚ oznámila, že Španielsko a Grécko sú pripravené prevziať migrantov, ktorí ich úrady požiadali o azyl, ale neskôr boli zachytení na nemecko-rakúskych hraniciach.

Osobitná spravodajkyňa TASR Lucia Schmidtová