Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Usmernenia k rokovaniam so Spojeným kráľovstvom zohľadňujú priority SR

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a splnomocnenec vlády SR pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivan Korčok. Foto: TASR Jakub Kotian

Korčok považuje za základný predpoklad pre vyrokovanie čo najlepších podmienok pre EÚ a jej občanov jednotu 27 krajín EÚ.

Bratislava/Brusel 24. apríla (TASR) – Stáli predstavitelia (šerpovia) členských krajín vo formáte EÚ27 sa dohodli na texte usmernení, ktorými sa má EÚ riadiť v nadchádzajúcich rokovaniach so Spojeným kráľovstvom o jeho vystúpení z Únie. Usmernenia zohľadňujú aj viaceré požiadavky Slovenska, ktoré na stretnutí šerpov zastupoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Ivan Korčok. TASR o tom informoval Tlačový odbor MZVaEZ.

Podľa neho je hlavnou prioritou Slovenska zabezpečiť, aby našim občanom žijúcim vo Veľkej Británii bola spôsobená čo najmenšia ujma, ak chcú zostať žiť v Spojenom kráľovstve aj po jeho odchode z EÚ. Dôležitou ambíciou je tiež splnenie všetkých záväzkov Spojeného kráľovstva voči viacročnému rozpočtu EÚ, z ktorého SR čerpá vo významnej miere.

"V tomto kontexte je dôležitá úprava, ktorú sme spolu s partnermi presadili do textu usmernení ohľadom takzvaného finančného vyrovnania, konkrétne ide o jasný odkaz na viacročný finančný rámec," spresnil štátny tajomník Korčok. "Podobne ambiciózny prístup EÚ27 volí aj v oblasti práv občanov žijúcich vo Veľkej Británii," dodal.

Korčok považuje za základný predpoklad pre vyrokovanie čo najlepších podmienok pre EÚ a jej občanov jednotu 27 krajín EÚ. Rovnako dôležité podľa neho bude najprv dohodnutie podmienok vystúpenia Spojeného kráľovstva z Únie a následné nastavenie budúceho usporiadania vzájomných vzťahov, do ktorých Slovensko navrhlo zaradiť aj oblasť zahraničnej politiky.

Ako informoval tlačový odbor rezortu, text usmernení bude teraz zaradený na agendu veľvyslancov a následne ministrov pre európske záležitosti vo formáte EÚ27. Jeho konečné schválenie sa očakáva na mimoriadnom summite hláv štátov a predsedov vlád EÚ27 sobotu 29. apríla.

Následným prípravným krokom na strane EÚ bude prijatie smerníc pre rokovania o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, ktoré sa očakáva na úrovni Rady EÚ pre všeobecné záležitosti 22. mája. Smernice podrobnejšie rozpracujú rokovacie pozície EÚ pre jednotlivé oblasti ešte pred začiatkom rokovaní.