Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

I.MATOVIČ: Prichádzajú upomienky za nezaplatené zvýšené faktúry

Na snímke je Igor Matovič Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Podľa šéfa OĽANO v prípade, že domácnosti na východe SR odpoja, budú musieť následne uhradiť aj poplatok za opätovné pripojenie.

Bratislava 28. februára (TASR) – Ľuďom na východnom Slovensku začala Východoslovenská energetika rozposielať upomienky za nezaplatené zvýšené faktúry. A ak ich nezaplatia, hrozí im odpojenie od energií. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave na to upozornili predstavitelia hnutia OĽaNO-NOVA s tým, že sa na nich začali opäť obracať ľudia.

"Pán premiér, prosím vás, zobuďte sa, konečne si prestaňte robiť kampaň po Slovensku, prestaňte ženám na východnom Slovensku rozdávať kytičky, ale riešte ich problémy," apeloval líder hnutia Igor Matovič.

Ukázal aj niekoľko príkladov takýchto upomienok, čo ľuďom prišli. Opísal prípad z Bardejova, kde človek napríklad zaplatil preddavkovú faktúru v rovnakej výške, ako v minulom roku, aj keď mu v tomto roku prišla s vyššou sumou. Keďže sa mali ceny energií vrátiť na úroveň roka 2016, zaplatil časť novej faktúry. Upomienku však podľa Matoviča dostal aj tak, lebo neuhradil novú faktúru v plnej výške a ak tak neurobí do 13. marca, hrozí mu odpojenie.

Podľa lídra OĽaNO-NOVA je teda pekné, že premiér Robert Fico (Smer-SD) verejne trhá faktúry a že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) odporúča na svojej stránke dodávateľom energií, aby nikoho neodpájali. V skutočnosti však podľa Matoviča ľuďom, ktorí sa rozhodli zvýšené faktúry či preddavkové platby neuhradiť, prichádzajú takéto upomienky s hrozbou odpojenia energií.

"Toto dnes prichádza desiatkam tisíc domácností na východnom Slovensku," zdôraznil Matovič. Domácnostiam sa tak podľa neho okrem zvýšených faktúr účtujú aj poplatky za upomienky a v prípade, že ich odpoja, budú musieť následne uhradiť aj poplatok za opätovné pripojenie energií.