Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

India či Bangladéš evidujú rekordné počty nakazených na horúčku dengue

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Horúčka dengue je choroba prenášaná komármi, ktorá sa rýchlo šíri v husto osídlených oblastiach.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Veľvyslanectvo SR v Dillí upozorňuje na rekordne vysoký počet hospitalizácií a úmrtí v súvislosti s výskytom horúčky dengue v Indii či v Bangladéši. Počty nakazených podľa neho dosahujú najvyššie zaznamenané počty od roku 2000. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informuje na webe.

"Nemocnice, najmä v hlavnom meste Dháka, majú problémy s nárastom pacientov s príznakmi, ako vysoká horúčka, bolesť kĺbov a zvracanie," priblížilo ministerstvo. Odporúča preto cestujúcim, aby sa pred cestou poradili o zdravotnom stave so svojim lekárom a mali cestovné poistenie, ktoré pokryje všetky riziká.

Horúčka dengue je choroba prenášaná komármi, ktorá sa rýchlo šíri v husto osídlených oblastiach. "Proti dengue neexistuje špecifická očkovacia látka ani liečba, ale včasná diagnostika a vhodná lekárska starostlivosť môžu výrazne znížiť úmrtnosť na menej ako jedno percento prípadov," ozrejmil rezort.

Slovenskí občania môžu v prípade núdze v regióne kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Dillí na pohotovostnej linke +919818799477. "Veľvyslanectvo taktiež odporúča registráciu pred cestou do zahraničia a inštaláciu aplikácie Svetobežka," dodal rezort.