Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

INERTIA - inteligentná elektrická distribučná sieť

Foto: TUKE

Vedecko-výskumný projekt INERTIA.

Košice 9. apríla (TASR-OTS) - Projekt INERTIA - úspora spotreby elektrickej energie pomocou informačných technológií - je financovaný Európskou komisiou v rámci 7. Rámcového programu EÚ a členom riešiteľského konzorcia je aj Ekonomická fakulta Technickej univerzity v Košiciach.

Plný názov projektu v angličtine je: Integrating Active, Flexible and Responsive Tertiary Prosumers into a Smart Distribution Grid, čiže: Integrácia aktívnych, flexibilných a reagujúcich terciárnych „prosumerov“ („prosumer“ je účastník elektrickej rozvodnej siete, ktorý v systéme funguje v jednom čase ako producent energie -producer-, a inokedy ako spotrebiteľ -consumer-) do inteligentnej siete.

INERTIA ponúka riešenie problémov vyplývajúcich zo súčasnej masívnej integrácie neriaditeľných obnoviteľných zdrojov energie, pracujúcich v prerušovanom režime, do elektrickej distribučnej siete.
Hlavným výstupom projektu bude INERTIA rámec, t.j. sieť pre aktívne riadenie a koordináciu gridu, pozostávajúca z distribuovaných, autonómnych inteligentných komerčných „rozbočovačov“ (hubs) „prosumerov“, implementovaná nad existujúcou distribučnou sieťou. INERTIA rámec bude využívať informácie o kapacite a flexibilite všetkých typov distribuovaných zdrojov energie (t.j. zdrojov pre mikro-generovanie energie, obnoviteľných zdrojov energie a úložísk energie) s dôrazom na manažment na strane spotreby elektrickej energie. Ďalšími výstupmi projektu budú:

- Optimálne stratégie pre manažment elektrickej energie na strane spotreby pre všetky typy distribuovaných zdrojov energie (pre mikro-generovanie, obnoviteľné zdroje energie, systémy úložísk a spotreby energie),
- Agentové modely distribuovaných zdrojov energie (jednotlivých aj agregovaných) s využitím vzorov správania sa ľudí prítomných v budove ako aj informácií o aktuálnom využívaní budovy pre budovy rôznych typov (administratívne budovy, domácnosti atď.),
- Sémanticky popísané distribuované zdroje elektrickej energie,
- Sémanticky popísané biznis modely pre kontrakty služieb, ktoré umožnia rozdelenie potenciálnych benefitov všetkým stranám zúčastneným v hodnotovom reťazci manažmentu na strane spotreby.
IT Contribution to Future Energy Consump
Foto: TUKE

Tím Technickej univerzity v Košiciach je v rámci projektu zodpovedný najmä za: tvorbu sémantických dátových modelov umožňujúcich inteligentnú manipuláciu s dátami o distribuovaných zdrojoch elektrickej energie. Tím TU v Košiciach taktiež participuje na tvorbe architektúry informačného systému pre INERTIA rámec a návrhu matematických modelov distribuovaných zdrojov elektrickej energie.

Medzinárodné konzorcium riešiteľov projektu INERTIA pozostáva z desiatich partnerov (jednej univerzity – TU Košice, siedmich komerčných firiem (vrátane jedného výrobcu energie (Enel Taliansko) a jedného energetického podniku) a dvoch výskumných ústavov) zo šiestich krajín EÚ (Švédsko, Grécko, Taliansko, Španielsko, Holandsko a SR). Koordinátorom projektu je Centre for Research and Technology Hellas (Grécko). Projekt začal 1.10.2013, plánovaná doba riešenia je 36 mesiacov. Celkový rozpočet projektu je 5.3 mil. EUR, z toho príspevok EK je 3.6 mil. EUR.

V prípade záujmu prosím kontaktujte:
doc. Ing. Marián Mach, CSc.
Tel.: +421 55 602 2571
Fax: +421 55 62 535 74
Ekonomická fakulta
Technická univerzita v Košiciach
Letná 9, 042 00 Košice,
e-mail

Viac informácii o projekte INERTIA nájdete na: http://www.inertia-project.eu/inertia/index.html