Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Informácie o spolupráci farmafiriem a lekárov sa zverejnia na webe

Na snímke zľava podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, popdredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír, predseda vlády SR Robert Fico, podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juaj Draxler počas 173. schôdze vlády v Bratislave 26. augusta 2015. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ako podľa ministerstva ukázala prax, súčasné pravidlá nefungovali a spoluprácu s farmafirmami priznávalo len minimum lekárov.

Bratislava 26. augusta (TASR) – Vzťahy medzi zdravotníkmi a farmaceutickými spoločnosťami majú byť transparentnejšie. Ministerstvo zdravotníctva si to sľubuje od novely zákona o liekoch, ktorú dnes schválila vláda. Tá ma od januára budúceho roka zaviesť nové pravidlá zverejňovania údajov o spolupráci lekárov s výrobcami liekov.

Po novom ju majú preto oznamovať firmy. Dáta by sa mali zverejňovať aj na webe.

O spolupráci s lekármi majú povinne informovať každého polroka. Národnému centru zdravotníckych informácií (NCZI) budú posielať správu o výdavkoch na propagáciu, marketing a na peňažné i nepeňažné plnenia poskytnuté zdravotníckym pracovníkom priamo alebo nepriamo prostredníctvom tretej osoby. Dáta následne zverejní NCZI na svojom webe, pacienti si tak budú môcť pozrieť, s akými výrobcami liekov ich lekár spolupracoval.

Po novom tak má byť jasné, kto koho financuje a s akým cieľom. Súčasné nastavenie legislatívy sa tak podľa šéfa sekcie liekovej politiky ministerstva Adama Hlôška priblížilo americkému modelu. USA je známe svojou prísnou politikou v oblasti spolupráce lekárov a farmafiriem. Povinnosť zverejňovať všetky platby medzi nimi a zdravotníckymi odborníkmi tam platí od roku 2013.

Na príprave novely spolupracovalo ministerstvo s organizáciou Transparency International Slovensko (TIS). Nové pravidlá podľa Zuzany Dančíkovej z TIS obmedzia priestor pre nekalé konanie, zlepšia porozumenie a posilnia dôveru pacientov a verejnosti v spoluprácu firiem a zdravotníkov. To si od novely sľubuje aj minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD).

„Transparentnosť v zdravotníctve treba posilniť. Nazdávam sa, že niekedy chýba dôvera v lekárov a pacienti vnímajú kontakt medzi farmaceutickým priemyslom a lekármi veľmi citlivo. Pritom spolupráca lekárov s firmami môže byť pre pacienta užitočná a prospešná, najmä pokiaľ ide o vzdelávanie, klinické štúdie, prístup k medzinárodným projektom,“ uviedol Čislák.