Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Informačno-poradenské centrum bezplatne poradí v otázke eurofondov

Z otvorenia prvého poradenského centra pre projekty financované z eurofondov 20. októbra 2016 v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku má centrum pomáhať ľuďom, firmám a organizáciám pri výbere zaujímavých projektov, ktoré môžu byť financované z eurofondov.

Trenčín 21. októbra (TASR) – Zabezpečenie efektívnej informovanosti potenciálnych žiadateľov o európskych štrukturálnych a investičných fondoch je hlavným cieľom kreovania Integrovanej siete informačno-poradenských centier (IPC) v slovenských regiónoch. V poradí druhé centrum na Slovensku dnes slávnostne otvoril na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini spolu s predsedom TSK Jaroslavom Baškom. Celkovo má byť na Slovensku šesť podobných centier.

"Je to novinka v rámci programovacieho obdobia 2014 – 2020, ktorá vychádza z našich zistení, že prijímatelia často identifikujú celý systém štrukturálnych fondov ako komplikovaný, neprehľadný a ešte komplikovanejšie je prihlásiť sa s nejakou žiadosťou. Viac ako 80 % všetkých žiadateľov na Slovensku využíva služby platených agentúr, kde neplatia len za vypracovanie projektu, ale často aj za poradenstvo. Preto sme v rámci technickej pomoci pripravili zo štrukturálnych peňazí tento projekt, aby v každom kraji bola takáto kancelária," skonštatoval podpredseda vlády s tým, že v novozriadených IPC budú traja pracovníci poskytovať poradenstvo bezplatne.

Ako dodal, jednotlivé riadiace orgány a ministerstvá majú povinnosť komunikovať s poradenskými centrami. Na projekt, ktorý potrvá do konca roku 2018 je vyčlenených 300.000 eur, z nich približne 187.000 eur je určených na mzdy troch pracovníkov a zvyšné financie na vybavenie priestorov, propagáciu a podobne. "V prípade, že v polroku 2018 bude vyhodnotené, že takéto poradenské centrá majú svoj význam a prinášajú občanom pridanú hodnotu, sme pripravení pokračovať v tomto projekte až do roku 2023, kedy bude oficiálne skončené a zúčtované programovacie obdobie," zdôraznil Pellegrini.

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku má centrum pomáhať ľuďom, firmám a organizáciám pri výbere zaujímavých projektov, ktoré môžu byť financované z eurofondov. Myslí si, že ak by boli informačno-poradenské centrá už v minulosti, mohlo sa vyčerpať viac prostriedkov z eurofondov. "Chodilo za nami veľmi veľa ľudí – starostov, primátorov, ktorí mali dobrý nápad a pýtali sa nás, ako majú postupovať. Nejaké informácie sme im dali, no som rád, že teraz im poradia traja ľudia, ktorí budú mať 100 % informácií, ako môžu tí ľudia svoju ideu zhmotniť tak, aby mohla byť financovaná z prostriedkov Európskej únie," doplnil predseda TSK.

IPC v Trenčíne je verejnosti, žiadateľom a prijímateľom k dispozícii 40 hodín týždenne, počas ktorých poskytujú jeho zamestnanci osobné, telefonické a e-mailové bezplatné poradenstvo. IPC má troch zamestnancov a sídliť bude v budove Úradu TSK.