Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Informovanie o dotáciách štátnych firiem nebude podrobnejšie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Návrh mal zostaviť čiernu listinu žiadateľov, ktorí nedodržali podmienky pridelenia podpory a v budúcnosti už podporu nemali dostávať.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Štát nebude musieť podrobne zverejňovať podmienky, za akých dáva žiadateľom finančnú podporu. Plénum NR SR dnes nepodporilo návrh novely infozákona od Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA), ktorý počítal aj s tým, že štát by mal označiť prijímateľa podpory a zverejniť aj odmietnuté žiadosti. Zároveň mal zostaviť čiernu listinu žiadateľov, ktorí nedodržali podmienky pridelenia podpory a v budúcnosti už podporu nemali dostávať.

"Návrhom zákona chceme pokračovať v snahe o transparentnejšie zverejňovanie informácií, aby verejnosť mohla lepšie kontrolovať, ako štát hospodári s našimi peniazmi," uviedla Remišová. Bola presvedčená, že štátny aparát musí byť otvorený a transparentný. "Bez toho sa nedá korupcia vykoreniť," povedala.

V novele poslanci navrhovali, aby všetky povinné osoby, teda štátne orgány, obce, vyššie územné celky, zverejňovali, aké podmienky bude záujemca o podporu povinný splniť, ako aj kritériá na posudzovanie žiadostí. Ďalej chceli označovanie každej poskytnutej podpory spolu s dátumom jej schválenia a s označením prijímateľa podpory. Zverejniť sa mala nielen suma, ktorú žiadateľ dostane, ale aj pôvodne žiadaná suma.

Opoziční poslanci tiež chceli, aby sa uvádzali aj neschválené žiadosti a odôvodnenie, prečo boli odmietnuté. V neposlednom rade žiadala opozícia zverejňovať aj vyhodnotenie výsledkov poskytnutej podpory. "Mala by byť vykonaná aj kontrola využitia peňazí, a tiež je dôležité, aby sa poukázalo na žiadateľov, ktorí stanovené podmienky získania podpory nedodržali. Mala by byť publikovaná čierna listina týchto žiadateľov a v budúcnosti by nedostávali dotácie," doplnila Remišová.