Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Iniciatíva Československo 2018 chce spojiť ČR a SR do jedného štátu

Václav Havel, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk/Robert Vano

Ako píšu na svojej stránke, cieľom hnutia je dosiahnuť do roku 2018 referendum o obnovení Československa.

Bratislava 1. mája (TASR) - Myšlienka spoločného štátu Čechov a Slovákov znovu ožíva. Ambície vrátiť Československo na mapu Európy deklaruje občianska iniciatíva, ktorá chce dosiahnuť vypísanie referenda za znovuobnovenie niekdajšieho štátu.

Priatelia myšlienky znovuzjednotenia vytvorili hnutie Československo 2018. Ako píšu na svojej stránke, cieľom hnutia je dosiahnuť do roku 2018 referendum o obnovení Československa. Pre tento zámer chcú vypísať petíciu a prostredníctvom nej získať 150.000 podpisov v SR a 50.000 v ČR.

Petícia má obsahovať text: "My, nižšie podpísaní občania, žiadame o vypísanie referenda o znovuzjednotení Československa". V prípade zozbierania podpisov chcú zástupcovia iniciatívy odovzdať petičné hárky prezidentom oboch krajín. "O výsledku rozhodnú občania. Uskutočnením referenda sa činnosť iniciatívy končí," píše sa na stránke občianskej iniciatívy.

Na svojom webe členovia iniciatívy takisto uvádzajú, že do času petičnej zbierky sa chcú sústrediť na šírenie myšlienky zjednotenia Českej a Slovenskej republiky, posilňovanie priateľských vzťahov medzi národmi oboch krajín a organizovanie spoločenských akcií.