Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Iniciatíva Chceme veriť v štát žiada P. Pellegriniho o stretnutie

Peter Pellegrini. Foto: TASR/Martin Baumann

Chcú od neho počuť, ako plánuje obnoviť dôveru ľudí v inštitúcie tohto štátu i v politickú reprezentáciu.

Bratislava 21. marca (TASR) - Zástupcovia iniciatívy Chceme opäť veriť v štát žiadajú budúceho premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) o stretnutie. Chcú od neho počuť, ako plánuje obnoviť dôveru ľudí v inštitúcie tohto štátu i v politickú reprezentáciu.

"Viac ako kedykoľvek predtým potrebujeme urobiť všetko pre to, aby sme si raz mohli s istotou opäť povedať, že žijeme v krajine, kde nevraždia novinárov pre ich prácu," uvádza sa vo výzve, ktorú podpísalo okolo 170 osobností verejného života a tisíce občanov.

Žiadosť o stretnutie je podľa iniciatívy urgentná. V stredu poobede ju jej predstavitelia doručili do podateľne Úradu vlády SR, prišli ju odovzdať Zuzana Wienk, Pavel Sibyla či Ján Orlovský.

"Peter Pellegrini nemá problém prijať zástupcov iniciatívy," povedal jeho poradca Martin Dorčák. S viacerými z nich sa totiž Pellegrini podľa neho stretával aj ako podpredseda vlády pre investície a informatizáciu.

Iniciatíva žiada personálne výmeny na poste policajného prezidenta či šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry. Takisto žiada o mimoriadny dohľad nad vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Celé znenie výzvy možno nájsť na webe chcemeverit.sk.

Zástupcovia iniciatívy odovzdali žiadosť o stretnutie s Pellegrinim po tom, čo prezident Andrej Kiska povedal, že vymenuje novú vládu vo štvrtok (22.3.). Priznal, že so zložením vlády nie je spokojný na sto percent, "ale ako hlava štátu neprekročí hranicu danú ústavou a ústavnými zvyklosťami".