Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Tento projekt zjednoduší Slovákom cestu na Jadran

Ilustračná snímka. Foto: www.odpadnes.sk

Tento neformálny projekt iniciovala chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová minulý rok spolu s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

Bratislava/Záhreb 27. mája (TASR) - Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová, ktorá v týchto dňoch pricestovala do Bratislavy na bezpečnostnú konferenciu GLOBSEC 2017, predstavila v exkluzívnom rozhovore pre TASR iniciatívu užšej spolupráce stredoeurópskych štátov v energetike, digitalizácii a dopravnej infraštruktúre.

Tento neformálny projekt iniciovala minulý rok spolu s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

"Ide o spájanie troch morí - Jadranu, Baltiku a Čierneho mora - tak, aby sme jednoducho posilnili tento priestor. Po páde Berlínskeho múru, keď sa Európa začala zjednocovať a začali sa budovať vzťahy medzi Východom a Západom, zanedbali sa spojenia medzi Severom a Juhom, teda aj štátov strednej Európy," uviedla chorvátska prezidentka.

Iniciatíva je zameraná na vybudovanie lepšieho cestného a leteckého spojenia. Zámerom je aj spojenie energetickej infraštruktúry prostredníctvom vybudovania terminálu na kvapalný zemný plyn (LNG) na ostrove Krk v Chorvátsku, ktorý bude v spojení s terminálmi LNG v Poľsku a Litve.

Taktiež by sa mali vybudovať interkonektory medzi Maďarskom a Ukrajinou, čím by sa umožnila nielen energetická nezávislosť, ale aj vyššia efektivita, aj nižšie ceny energií. Výnimočne dôležitá je i digitalizácia celého priestoru.

"Hovorila som o tom aj s vaším prezidentom. Pripomenula som mu, že sa dnes vlakom zo Záhrebu do Viedne cestuje rovnako dlho ako za čias rakúsko-uhorskej monarchie. Preto je práve tá modernizácia nutná. Takmer 400.000 Slovákov cestuje každoročne na Jadran. Je to aj vaše more a preto treba, aby ste tam docestovali čo najjednoduchšie," uviedla chorvátska prezidentka.

Dodala, že iniciatíva "troch morí" je neformálnou platformou, nemá oficiálne sídlo a bude záležať len na jej 12 členoch, medzi ktorými je aj Slovensko, aby prevzali povinnosť a každoročne niekto z nich zorganizoval summit k tejto téme. Tento rok sa koná summit 6.-7. júla v poľskom meste Vroclav.

Iniciatívu Jadran-Baltik-Čierne more podporujú štáty Vyšehradskej štvorky, pobaltské štáty, Rumunsko a Bulharsko.