Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

K iniciatíve Štrngám za zmenu sa pripájajú #Sieť, OĽaNO aj SaS

Na archívnej snímke tlačová konferencia ku kampani Štrngám za zmenu Foto: TASR - Michal Svítok

Iniciatíva Štrngám za zmenu vytvorila konkrétne návrhy, ako zvýšiť vymožiteľnosť práva a obmedziť možnosť obchádzania pravidiel mocnými.

Bratislava 29. januára (TASR) - Trojica politických strán #Sieť, OĽaNO a SaS sa zaväzuje k protikorupčným opatreniam Štrngám za zmenu. Za iniciatívou stoja organizácie Inštitút SGI, VIA IURIS, Nadácia Pontis a Nadácia Zastavme korupciu. Mimoparlamentná #Sieť podpísala povolebný verejný záväzok aktívne presadzovať prijatie návrhov iniciatívy vo štvrtok (28.1.), OĽaNO tak urobí dnes a SaS v pondelok (1.2.). Pred časom sa pridal aj Most-Híd.

Iniciatíva Štrngám za zmenu oslovila všetky relevantné politické strany kandidujúce v marcových parlamentných voľbách, aby sa prihlásili k jej protikorupčným opatreniam. Lídri tak podpisujú verejný záväzok, že ich strany budú po parlamentných voľbách v marci 2016 aktívne presadzovať čo najskoršie prijatie návrhov zákonov obsahujúcich všetky kľúčové zmeny iniciatívy Štrngám za zmenu. Tie sa týkajú odpolitizovania polície, zabránenia vplyvu na prokurátorov, tlaku na zvyšovanie zodpovednosti sudcov, sfunkčnenia Najvyššieho kontrolného úradu SR či odkrývania schránkových firiem.

"K záväzkom iniciatívy Štrngáme za zmenu sme sa prihlásili z presvedčenia, že je dôležité ich naplniť a že je to zároveň reálny cieľ. Veríme v právo verejnosti na kontrolu moci a sme presvedčení, že verejná kontrola má aj silný preventívny účinok. My sme sa prihlásili k ambícii premeniť náš plán pre Slovensko na základe programu novej vlády a tieto záväzky sa stali súčasťou tohto plánu," vysvetlil líder #Siete Radoslav Procházka.

Riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla tvrdí, že s každou novou politickou stranou prichádzajú aj očakávania voličov, že prinesie novú kultúru vzťahov vo verejnom priestore a nové funkčné riešenia problémov. "Dnes ešte nevieme, či strana #Sieť tieto očakávania naplní. Ale podpis jej predsedu pod záväzok, že #Sieť bude aktívne presadzovať odborné návrhy iniciatívy Štrngám za zmenu, je signálom, že má tú ambíciu," povedal.

Iniciatíva Štrngám za zmenu vytvorila konkrétne návrhy, ako zvýšiť vymožiteľnosť práva a obmedziť možnosť obchádzania pravidiel mocnými. Jej cieľom je získať pre opatrenia podporu politických strán, ktoré ich budú po získaní mandátu presadzovať.