Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Iniciatíva Za otvorenú justíciu vyjadrila podporu sudkyni P. Záleskej

Ilustračná snímka Foto: TASR

Sudkyňa Pamela Záleská odmieta, že by vynášala informácie zo spisov.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) vyjadruje podporu sudkyni Pamele Záleskej. Vyjadrenia sudkyne o vzťahu k novinárke v súvislosti s jej rozhodovacou činnosťou podľa ZOJ rozptýlili pochybnosti o svedomitom výkone povolania sudkyne a jej etickom správaní v súkromí.

ZOJ zároveň vyzvalo všetkých, ktorí bez primeraných a objektivizovaných dôvodov napádajú sudkyne a sudcov SR pre výkon ich funkcií, aby upustili alebo sa zdržali výrokov, ktoré v konečnom dôsledku poškodzujú aj súdnictvo ako celok a znižujú jeho dôveryhodnosť a dobrú povesť. "S osobitným dôrazom apeluje na tých, ktorí pôsobia v justícii," uviedla iniciatíva vo vyhlásení, ktoré TASR zaslali hovorkyne ZOJ Katarína Javorčíková a Dagmar Valocká.

V súčasnosti sme podľa ZOJ svedkami bezprecedentného zásahu do súkromia sudkyne, ktorý vyústil do snáh o jej diskreditáciu pre jej sudcovskú prácu. "V prípadoch, keď sa bez reálnych faktov útočí na vybraných sudcov s cieľom spochybniť ich sudcovskú spôsobilosť alebo dodržiavanie etiky sudcu, je povinnosťou najmä súdnej rady poskytnúť im primeranú ochranu," zdôraznila ZOJ. "Niektoré členky súdnej rady však namiesto odsúdenia takýchto útokov na sudkyňu konali presný opak. Bez poznania všetkých súvislostí a jej vypočutia si osvojili verejne publikované závery o jej konaní a dokonca verejne prezentovali názor, že sudkyňa riskuje pozastavenie výkonu funkcie a jej konanie spochybňuje objektívnosť všetkých súdov," priblížili.

Sudkyňa Pamela Záleská odmieta, že by vynášala informácie zo spisov. Vyplýva to z jej vyjadrenia na utorkovom (15. 8.) zasadnutí Súdnej rady SR. Záleská vyhlásila, že neurobila nič, čím by sa spreneverila výkonu sudcovského povolania a dôsledne dbá na plnenie svojich povinností.