Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Iniciatíva Zastavme nenávisť chce chrániť pred nenávistnými prejavmi

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Iniciatíva chce šíriť povedomie o limitoch slobody slova a zmierniť šírenie nenávisti na internete.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Pomoc obetiam nenávistných prejavov bude poskytovať aj nová iniciatíva Zastavme nenávisť. Ide o neformálnu iniciatívu viacerých neziskových organizácií a právnických firiem. Jej zástupcovia upozornili na nárast nenávistných prejavov, vyhrážok a podnecovania k násiliu na internete a sociálnych sieťach. Podčiarkli, že takýto obsah nemá miesto v demokratickej spoločnosti a je za hranicou slobody slova. Šíriť chcú preto informácie o problematike a o možnostiach, ako sa brániť.

"Potreba silnej a zmysluplnej spoločnej akcie je neodškriepiteľná. Pretože stále platí, že pravda a láska nad lžou a nenávisťou naozaj nezvíťazia 'samé od seba'. Nech je teda ľudskosť tou hodnotou, ktorá je schopná nás zjednotiť," uviedla Silvia Porubänová zo Slovenského národného strediska pre ľudské práva.

Iniciatíva chce šíriť povedomie o limitoch slobody slova a zmierniť šírenie nenávisti na internete. Na webe iniciatívy www.zastavmenenavist.sk sú prístupné základné informácie o tom, čo sú nenávistné prejavy, ako sa pred nimi brániť a ako ich môžu občania nahlásiť. Ponúkať plánuje aj právnu pomoc. Spustila informačnú kampaň "Online nenávisť má skutočné obete" a pripravuje podujatia či diskusie.

K iniciatíve sa pripojilo napríklad aj Post Bellum. Podľa slov Sandry Polovkovej z organizácie veria, že spájanie sa organizácií s rovnakými hodnotami pomôže udržiavať slušnú spoločnosť, v ktorej nenávisť nemá priestor.

"Občianska spoločnosť prostredníctvom iniciatívy hovorí jasné nie nenávistným a útočným formám komunikácie vo verejnom diskurze a v online priestore. Jej zámerom je vzdelávať ľudí o tom, že sloboda slova nie je neobmedzená a má svoje limity, najmä v prípade vyhrážok. Naším cieľom je ukázať, že občania nie sú bezbranní, že existuje už množstvo nástrojov, ktorými sa vedia brániť a my im vieme pomôcť," dodala Katarína Klingová z organizácie GLOBSEC.