Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Iniciatívu Pamätaj podporilo viac ako 5000 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dušan Hein

Právnu normu, ktorú žiada iniciatíva stiahnuť, v parlamente predložila koalícia. Po novom má byť štatutárom ÚPN správna rada ako kolektívny orgán, nielen samotný jej predseda.

Bratislava 2. septembra (TASR) – Občiansku iniciatívu Pamätaj, ktorá žiada stiahnutie koaličnej novely zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN) z rokovania parlamentu, podporilo viac ako 5000, poväčšine mladých ľudí. Informovali o tom dnes jej organizátori.

Podpisovú výzvu na stiahnutie novely spustila iniciatíva pred mesiacom. Medzi tým sa k iniciatíve pridali aj známi slovenskí herci – Emília Vášáryová, Dominika Kavaschová, Richard Stanke, Štefan Bučko, Jakub Malota. Tí nahovorili videá obetí bývalých neslobodných režimov, priblížil predstaviteľ iniciatívy Juraj Šeliga v správe, ktorá bilancuje mesiac ich pôsobenia.

Iniciatívu, ktorá tiež požaduje začatie širokej spoločenskej diskusie o tejto téme, podporili aj neziskové organizácie Nenápadní hrdinovia, Kolégium Antona Neuwirtha, Euro-Atlantic Center, Nadácia otvorenej spoločnosti, Greenpeace Slovensko, Národný mládežnícky parlament. Podľa Šeligu sú v kontakte aj s iniciatívami študentov stredných škôl, vysokých škôl, mladými Slovákmi v zahraničí, protikorupčnými hnutiami a ďalšími iniciatívami mladých ľudí, s ktorými sa dohadujú na vzájomnej podpore.

Právnu normu v Národnej rade SR predložila koalícia. Chce ňou dosiahnuť, aby súčasný šéf ústavu Ondrej Krajňák skončil vo funkcii 15. októbra 2017. Ostane však členom správnej rady, a to do konca funkčného obdobia, na ktoré bol zvolený. Po novom má byť štatutárom ÚPN správna rada ako kolektívny orgán, nielen samotný jej predseda. Podľa predkladateľov bude nový model riadenia efektívnejší a transparentný.