Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Inštitúcia verejného ochrancu práv nemôže vykonávať svoje poslanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Do zvolenia nového ombudsmana bude Kancelária verejného ochrancu práv podnety analyzovať a získavať potrebné podklady a stanoviská.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Zamestnanci Kancelárie verejného ochrancu práv budú aj po odchode ombudsmanky Márie Patakyovej z funkcie pracovať na podnetoch. Tie sa však budú hromadiť na stole jej nástupcu. Upozorňuje na to kancelária na sociálnej sieti.

"Národná rada SR však doposiaľ nezvolila jej nástupcu alebo nástupkyňu, preto je v súčasnosti táto funkcia neobsadená a inštitúcia nemôže vykonávať svoje poslanie, ktoré jej vyplýva z Ústavy SR," uviedla kancelária.

Do zvolenia nového ombudsmana bude Kancelária verejného ochrancu práv podnety analyzovať a získavať potrebné podklady a stanoviská. "Vyhodnotenie vašich podnetov si však počká na samotného verejného ochrancu práv," poukazuje kancelária. Deklaruje, že Patakyová k ukončeniu svojho funkčného obdobia podpísala všetky sfinalizované podnety k dátumu jej odchodu.

Mandát súčasnej verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej vypršal oficiálne 29. marca. Už na začiatku februára oznámila, že sa o post nebude opätovne uchádzať. Kandidáti na jej nástupcu nie sú známi.

Verejného ochrancu práv volí parlament na päť rokov z kandidátov, ktorých navrhne najmenej 15 poslancov Národnej rady SR.