Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Na internete ponúkal odmenu za likvidáciu migrantov, teraz je vo väzbe

Foto: TASR/AP

Súd mu vymeral podmienečný trojročný trest odňatia slobody s trojročným probačno-mediačným dohľadom a povinnosťou podrobiť sa programu sociálneho výcviku.

Žilina 18. marca (TASR) – Sudkyňa pre prípravné konanie Okresného súdu (OS) v Žiline dnes vyhovela návrhu prokurátora a rozhodla o vzatí do väzby 19-ročného Dávida z okresu Čadca, ktorý v auguste 2015 zverejnil na internete inzerát s ponukou odmeny za postrieľanie migrantov. TASR o tom informoval hovorca Krajskej prokuratúry Žilina Milan Cisarik.

Mladý Kysučan uzavrel 24. februára 2016 na OS v Žiline dohodu o vine a treste. Súd mu vymeral podmienečný trojročný trest odňatia slobody s trojročným probačno-mediačným dohľadom a povinnosťou podrobiť sa programu sociálneho výcviku. "Dôvodom väzby je obava z pokračovania trestnej činnosti, ako aj obava, že obvinený ujde, alebo sa bude skrývať. Dávid K. sa vzdal práva podať sťažnosť proti rozhodnutiu o jeho vzatí do väzby," uviedol dnes hovorca žilinskej krajskej prokuratúry.

Podľa Mariána Úkropa z Okresnej prokuratúry v Žiline sa obvinený dopustil viacerých trestných činov. "Výroby extrémistických materiálov, rozširovania extrémistických materiálov, podnecovania k národnej, rasovej a etnickej nenávisti a za tieto trestné činy bol súdom právoplatne odsúdený. Trest bol uložený v rámci konania o dohode o vine a treste, kde som zohľadnil doterajší život obvineného. To znamená, že nebol doposiaľ súdom odsúdený," povedal po februárovom pojednávaní Úkrop.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jana Balogová informovala, že podľa zadokumentovaného materiálu mal obvinený mladík 19. augusta 2015 v dopoludňajších hodinách zverejniť na internetovom portáli inzerát, v ktorom ponúkal prácu – postrieľanie migrantov za odmenu. "K textu inzerátu mal pripojiť farebnú fotografiu účelového zariadenia v Gabčíkove, ako aj farebnú fotografiu početnej skupiny osôb, plaviacej sa na nafukovacom člne," dodala Balogová.