Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

IOM s Ipčkom poskytli psychologickú pomoc 1118 utečencom z Ukrajiny

Na snímke zľava riaditeľ občianskeho združenia IPčko Marek Madro, vedúca Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) na Slovensku Zuzana Vatráľová, psychologička občianskeho združenia IPčko, ktorá poskytuje pomoc ľuďom z Ukrajiny Marta Marošová a Ukrajinka žijúca na Slovensku Malena Lyzan počas tlačovej konferencie Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) a občianskeho združenia IPčko na tému poskytovanie psychologickej pomoci ľuďom, ktorí utiekli pred vojnou z Ukrajiny. V Bratislave 19. októbra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Podpora duševného zdravia je nevyhnutná na účinné začlenenie ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine do spoločnosti a vyrovnanie sa s traumou, vyhlásila vedúca IOM na Slovensku Zuzana Vatráľová.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Občianske združenie IPčko spolu s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) poskytlo v 20 mestách psychologickú pomoc, sociálnu podporu, ale aj individuálne a skupinové poradenstvo 1118 utečencom z Ukrajiny.

"Najčastejšie ženám a deťom, ktorých zasiahla vojna na Ukrajine a utiekli na Slovensko. Množstvu z nich pomáhame aj opakovane," priblížil riaditeľ občianskeho združenia Marek Madro.

Vysvetlil, že mobilné tímy IPčka poskytujú pomoc na individuálnej, rodinnej a komunitnej úrovni. Do aktivít sa zapájajú aj samotné komunity, čo má podľa neho pozitívny vplyv na duševné zdravie a znižovanie psychickej a sociálnej zraniteľnosti.

"Podpora duševného zdravia je nevyhnutná na účinné začlenenie ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine do spoločnosti a vyrovnanie sa s traumou. Je dôležité, aby táto pomoc bola systematická, adresná a odborne poskytnutá," vyhlásila vedúca IOM na Slovensku Zuzana Vatráľová.

O pomoc ôsmich mobilných tímov, ktoré od septembra fungujú v jednotlivých regiónoch Slovenska, môžu požiadať Ukrajinci, pracovníci samospráv a pomáhajúcich organizácií, prevádzkovatelia ubytovní pre utečencov a aj jednotlivci, ktorí pomáhajú ľuďom z Ukrajiny v núdzi.