Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Podľa medzinárodnej organizácie je Slovensko otvorené migrácii

Na snímke generálny riaditeľ Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) William Lacy Swing počas tlačovej konferencie 28. júna 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Generálny riaditeľ Medzinárodnej organizácie pre migráciu zároveň ocenil, že Slovensko zvolilo tému migrácie ako jednu z priorít svojho predsedníctva v Rade Európskej únie.

Bratislava 28. júna (TASR) – Slovensko je krajina, ktorá je otvorená migrácii a seriózne sa zaoberá azylovou a migračnou politikou i tým, ako zvládnuť migračné toky. Po stretnutí s predstaviteľmi vlády SR to skonštatoval generálny riaditeľ Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) William Lacy Swing.

Swing ocenil, že Slovensko zvolilo tému migrácie ako jednu z priorít svojho predsedníctva v Rade Európskej únie. Predstaviteľom krajiny aj pri tejto príležitosti prišiel ponúknuť 65-ročnú spoluprácu a skúsenosti, ktorú má IOM s témou migrácie a integrácie cudzincov. "Zároveň som sa chcel dozvedieť, ako Slovensko pristupuje k tejto téme," uviedol Swing, ktorý je presvedčený, že základnou globálnou výzvou v súčasnej situácii je zmeniť celkový postoj k migrácii. "Z negatívneho diskurzu o migrácii, ktorý je často až toxický, by sme sa mali vrátiť k historickému vnímaniu, ktoré považovalo migráciu za predovšetkým prospešnú a pre krajinu, ktorá sa jej otvorila, obohacujúcu," zdôraznil Swing.

V tejto súvislosti poukázal na to, že migrácia by mala byť vnímaná ako ľudská realita a nevyhnutný dôsledok toho, čo ju vyvoláva. "Ako sú neustále zmeny životného prostredia či digitálna revolúcia, ktorá zmenšuje svet a sprístupňuje cestovanie a informácie pre čoraz väčší počet ľudí," vysvetlil Swing.



Upozornil, že ani v ďalšom období nemožno čakať zníženie migračných tlakov. "Situácia v Sýrii, Líbyi, Afganistane, Jemene Iraku, Južnom Sudáne či problém eboly v západoafrických krajinách nedáva nádej, že by sa to skončilo," upozornil Swing. Preto by podľa jeho názoru mala byť Európa konštruktívnejšia a kreatívnejšia pri prijímaní migračných politík. "Verím, že krajiny EÚ budú klásť dôraz na záchranu životov a ochranu rôznych skupín migrantov, no využijú taktiež ešte viac možnosti, ktoré sa ponúkajú pri riešení situácie, ako sú napríklad presídľovanie, relokácia, poskytovanie dočasnej ochrany, integrácia na trh práce," uviedol.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) William Lacy Swing sa počas dnešnej návštevy SR predpoludním stretol s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavom Lajčákom a ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Jánom Richterom, i štátnou tajomníčkou ministerstva vnútra SR Denisou Sakovou. Dnes popoludní ho prijme aj prezident SR Andrej Kiska.