Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

IPčko: Koniec roka môže byť náročný, s pocitmi netreba ostávať osamote

Na snímke riaditeľ OZ IPčko Marek Madro. Foto: TASR - Dano Veselský

IPčko ponúka pomoc na linke pomoci IPčko.sk a na Krízovej linke pomoci, tiež vo svojich kluboch Machovisko v Bratislave a Flek v Trnave.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Sviatky a koniec roka bývajú pre mnohých ľudí náročné, dôležité je nezostávať s pocitmi a prežívaním osamote. Pripomína to občianske združenie IPčko, ktoré pripravilo vianočný plán pomoci. Na bezplatných a anonymných nonstop linkách pomoci zvyšuje počet psychológov a pomoc počas vianočných dní ponúka aj vo svojich kluboch v Bratislave a v Trnave.

"Z našich skúseností vieme, že koniec roka býva u nás na linkách pomoci veľmi náročný. Na linkách pomoci OZ IPčko je dlhodobo témou číslo jeden pocit osamelosti. Ľudia majú pocit, že nemajú s kým hovoriť o tom, čo prežívajú, čo potrebujú a kým skutočne sú. Naučili sa dávať si na tvár masky, hrať rôzne roly a podávať výkon v rôznych sociálnych situáciách a skupinách, v ktorých sa pohybujú," priblížil psychológ z občianskeho združenia IPčko Marek Madro.

Podotkol, že vianočné obdobie nemusí byť pre mnohých ľudí oslavné a sviatočné. "Chceme podporiť ľudí, aby nezostávali so svojimi pocitmi osamote. Požiadať o pomoc chce dávku odvahy, ale vďaka nej môžu byť trápenia duše o čosi ľahšie, pretože jeden človek toho unesie menej ako dvaja," radí odborník.

IPčko ponúka pomoc na linke pomoci IPčko.sk a na Krízovej linke pomoci, tiež vo svojich kluboch Machovisko v Bratislave a Flek v Trnave. S psychológmi môžu byť ľudia v kontakte aj prostredníctvom sociálnych sietí či livestreamov.

Madro dodal, že IPčko aj tento rok pomohlo mnohým ľuďom. "Len tento rok sme riešili viac ako 11.000 kontaktov, ktoré sa týkali myšlienok na samovraždu, viac ako 7500, ktoré sa týkali sebapoškodzovania, viac ako 12.000 bolo o duševných ťažkostiach a s viac ako 2800 ľuďmi sme boli v kontakte vo chvíli, keď sa ocitli na hrane života a smrti," priblížil.