Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

IPčko: Väčšina mladých sa po výzve zapojila do online výziev

Na archívnej snímke z 20. februára 2020 programový riaditeľ z Občianského združenia IPčko Marek Madro. Foto: TASR - Martin Baumann

Psychológovia z IPčka zistili, že mladí, ktorí viac komunikujú s dospelými a vo väčšej miere poznajú možnosti pomoci, zároveň viac zvažujú riziká, ktoré im môžu online výzvy priniesť.

Bratislava 7. februára (TASR) - Väčšina mladých ľudí (71,5 percenta), ktorých niekto pozve, aby sa zapojili do online výzvy, sa do nich aj zapojí. Ukázal to prieskum na školách. Niektoré online výzvy môžu pritom viesť k vážnemu poškodeniu fyzického či duševného zdravia, alebo inému nebezpečenstvu. TASR o tom informoval riaditeľ občianskeho združenia IPčko Marek Madro pri príležitosti utorkového Medzinárodného dňa pre bezpečný internet.

Anonymný prieskum "Online výzvy" ukázal, že 36,6 percenta mladých nemá nikoho dospelého, s kým by mohli hovoriť o rizikách online výziev. "Taktiež nám z výskumu vyplynulo, že 25,2 percenta mladých ľudí, ktorí sa zapájajú do online výziev, nezvažujú riziká predtým, ako sa do online výzvy zapoja," doplnila supervízorka projektu Online terénna práca Zuzana Juráneková.

Psychológovia z IPčka zistili, že mladí, ktorí viac komunikujú s dospelými a vo väčšej miere poznajú možnosti pomoci, zároveň viac zvažujú riziká, ktoré im môžu online výzvy priniesť. Mladí ľudia sa v období dospievania podľa Madra odpútavajú od rodičov, čo sa prejavuje v oslabení noriem a hodnotového systému. V tomto období mladí podľa neho získavajú v ich životoch omnoho väčšiu váhu rovesníci. "Z tohto dôvodu sú na hodnotenie zo strany svojich rovesníkov a okolia veľmi citliví," doplnil.

Madro podotkol, že denne mapujú 176 online komunít napríklad v téme sebapoškodzovania a myšlienok na samovraždu či rôzne online podvody a online výzvy na sociálnych sieťach. "Vďaka Online terénnym psychológom vieme mapovať a reagovať takmer na všetky riziká a online fenomény," doplnil. Ide napríklad najnovšie o online výzvy spojené s hospitalizáciou na psychiatrických oddeleniach či predávkovaním sa paracetamolom.

V minulom roku psychológovia z Projektu Online terénnej práce poskytli na sociálnych sieťach 11.825 intervencií. Juráneková priblížila novú formu pomoci, keď sa mladý človek cíti na sociálnych sieťach v ohrození. Stačí podľa nej napísať do textu k svojmu postu alebo komentáru #SOMTU. "Naši online tereňáci 24 hodín denne mapujú, kto tento hešteg použije, vďaka nemu nájdu odkaz a prídu na pomoc," doplnila.

Prieskum Online výzvy sa realizoval na školách na vzorke 2770 respondentov s priemerným vekom 14,3 roka.