Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Slovenský konzul sa stretol so zadržiavanými paraglajdistami v Iráne

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák Foto: FOTO TASR/Štefan Pušká

Všetci potvrdili, že iránska strana sa k nim správa slušne.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Slovenský konzul na zastupiteľskom úrade v Teheráne sa minulý týždeň stretol so zadržiavanými paraglajdistami v Iráne.

Po dnešnom rokovaní vlády to potvrdil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Išlo o druhý konzulárny kontakt s ôsmimi Slovákmi. Predtým sa s nimi stretol v júni priamo vo väznici v Isfaháne. Neskôr komunikovali telefonicky.

Všetci potvrdili, že iránska strana sa k nim správa slušne, majú prístup k informáciám, aj relatívne voľný pohyb v priestoroch, v ktorých sa nachádzajú. Všetci sú spolu, pričom k nim nedali žiadnych ďalších zadržaných. Svojim rodinám mohli odovzdať odkazy. "Pracujeme intenzívne na politickom riešení prípadu. Urobíme všetko pre to, aby sa nám ich podarilo dostať von," deklaroval Lajčák s tým, že s iránskou stranou sú v každodennom kontakte. "Komunikácia s nimi je korektná," dodal.

Zároveň vyzval na trpezlivosť, pretože, ako upozornil, niektorí ľudia sú zadržiavaní celé roky. V prípade Mateja Valucha to bolo takmer pol roka. "A toto je Valuch, krát osem," poznamenal minister.

Slovákov zadržali v máji pre podozrenie zo špionáže. Stalo sa tak neďaleko stredoiránskeho mesta Isfahán, pri ktorom sa nachádzajú zariadenia na spracovanie a obohacovanie uránu. Dôvodom malo byť to, že do Iránu priniesli nedovolené zariadenie po kusoch a používali ho nelegálne. Z padákových klzákov mali robiť zábery zakázaných oblastí.