Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Islamská nadácia vyzvala moslimov, aby sa vyhli protestu v Bratislave

Hlavná stanica v Bratislave, archívne foto Foto: TASR – Štefan Puškáš

Organizátori uvádzajú, že protest nadväzuje na 10-tisícový protest, ktorý sa uskutočnil 20. júna v Bratislave, počas ktorého protestanti zaútočili dlažobnými kockami na saudskoarabskú rodinu s deťmi.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Islamská nadácia na Slovensku vyzýva členov moslimskej komunity, aby sa v sobotu (12.9.) pre protest extrémistov proti islamizácii vyhýbali Hlavnej stanici a centru mesta v Bratislave.

"Opatrnosť je na mieste aj pri cestovaní hromadnou dopravou z a do hlavného mesta. Časť demonštrantov tam bude cestovať, a tak by k prípadným incidentom mohlo dôjsť už cestou," uviedla nadácia v stanovisku.

Podotkla, že samotní organizátori akcie uvádzajú, že protest nadväzuje na takmer 10-tisícový protest, ktorý sa uskutočnil 20. júna v Bratislave, počas ktorého protestanti zaútočili dlažobnými kockami na saudskoarabskú rodinu s deťmi a narušili priebeh cyklistickej súťaže.

Potenciálnym terčom extrémistov môže byť podľa nadácie každý, pozor by si však mali dávať "ľahko vizuálne identifikovateľní ľudia" ako moslimské ženy v šatkách, cudzinci tmavšej pleti či členovia národnostných a etnických menšín.

Polícia prijíma opatrenia, môže dôjsť k obmedzeniam cestnej premávky

Počas soboty 12. septembra sa v Bratislave a Malackách uskutočnia verejné zhromaždenia. Polícia preto prijíma viacero opatrení. V súvislosti s plánovanými protestmi môže dôjsť aj k obmedzeniam cestnej premávky.

Prvé zhromaždenie bude od 14.00 do 19.00 h na Námestí SNP v Bratislave. Účastníci sa stretnú na Námestí Francza Liszta (predstaničnom námestí). Zhromaždenie sa z miesta stretnutia bude presúvať cez Šancovú ulicu, Štefánikovu ulicu, Hodžovo námestie, Suché Mýto, Hurbanovo námestie na Námestie SNP, informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Ďalším podujatím bude Demonštrácia za toleranciu, ktorá sa uskutoční od 14.00 do 17.00 h na Kamennom námestí, Hviezdoslavovom námestí, Hlavnom námestí a Námestí slobody. "Účastníci zhromaždenia sa budú v čase od 14.30 h presúvať cez Hviezdoslavovo námestie, Rybné námestie, po Panskej, Ventúrskej, Sedlárskej ulici cez Hlavné námestie, Kostolnú ulicu, Primaciálne námestie, Uršulínsku ulicu, Laurinskú ulicu, bránu, Gorkého, Kamenné námestie, Špitálsku, Mariánsku, Obchodnú, Kollárovo námestie a Námestie slobody," priblížil Szeiff.

Tretie verejné zhromaždenie s témou proti islamizácii Európy a imperializmu USA bude v Malackách od 17.00 do 20.00 h. "Účastníci zhromaždenia, ktorí sa stretnú pri soche M. R. Štefánika na Kláštornej ulici sa budú presúvať cez Mierové námestie na Kláštorné námestie, na Družstevnú ulicu," dodal Szeiff.

Polícia vyzýva občanov, ktorí sa plánujú zúčastniť uvedených zhromaždení, aby nenarúšali verejný poriadok a neporušovali svoje povinnosti vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov. "Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave vyčlenilo do bezpečnostných opatrení dostatočný počet policajtov a prostriedkov, za pomoci ktorých budú dohliadať na zabezpečenie verejného poriadku, ochranu života, zdravia a majetku občanov," dodal Szeiff.