Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Iniciatíva slovenských učiteľov chce rokovať s ministrom

Ilustračné foto Foto: TASR - Andrej Galica

Podľa ISU dôvodom stretnutia je, že vláda svojou nečinnosťou nevie naplniť základnú garanciu práva na vzdelanie časti žiakov, čím si neplní svoju povinnosť.

Bratislava 29. januára (TASR) - Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), ktorá od pondelka 25. januára vyhlásila časovo neobmedzený štrajk, pozýva v pondelok 1. februára ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD) na rokovanie o svojich požiadavkách. Stretnutie by sa malo uskutočniť v priestoroch Spojenej školy Novohradská v Bratislave.

Podľa ISU dôvodom stretnutia je, že vláda svojou nečinnosťou nevie naplniť základnú garanciu práva na vzdelanie časti žiakov, čím si neplní svoju povinnosť. "V ostrom štrajku zotrváva takmer 11.000 pedagógov na viac než 750 školách. Chceme vás vyzvať na urýchlené riešenie situácie. Štrajk učiteľov, do ktorého sa celkovo zapojilo už viac ako 13.000 pedagógov z viac ako 850 škôl, je krajným riešením a momentálne zasahuje viac ako 130.000 detí a žiakov," uviedli nespokojní učitelia v otvorenom liste ministrovi.

ISU pripomenulo, že minister opakovane deklaroval požiadavku zvýšenia financií do školstva ako prvého kroku pre zvyšovanie kvality. "Iniciatíve slovenských učiteľov sa podarilo preukázať spoločenskú objednávku našich požiadaviek," uvádza iniciatíva v otvorenom liste.

Učitelia žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od tohto roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Zároveň požadujú, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila ich sedemročná obmedzená platnosť. Chcú tiež, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

Minister sa na pondelkovom rokovaní s ISU nezúčastní. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré zaslal rezort školstva. "Minister Juraj Draxler citlivo vníma požiadavky školského prostredia. Víta zvýšenú aktivitu odborov a stavovských organizácií, ktoré mali aj včera, 28.1.2016, koordinačné stretnutie k formulácii požiadaviek školského prostredia pred parlamentnými voľbami. Na tomto stretnutí sa zúčastnil aj minister a za Slovenskú komoru učiteľov aj pán Vladimír Crmoman," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva pre priamo riadené organizácie Martina Slušná. Podľa jej slov, s predstaviteľmi ISU sa Draxler stretne v utorok (2.2.) o 14.00 h na pôde Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.