Slovensko

Učitelia hodnotili programové vyhlásenie vlády, našli nesplnené body

TASR, 1. februára 2016 12:36, aktualizované 1. februára 15:15

Vyčítajú vláde aj to, že nezjednodušila a nezefektívnila udeľovanie kreditov, uspokojivo neodstránila byrokraciu a administratívu v školstve.

Na snímke v popredí vpravo učiteľ z Gymnázia Andreja Vrábla z Levíc Ľudovít Sebelédi a vľavo v popredí prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman. Foto: TASR/Pavel Neubauer
Bratislava 1. februára (TASR) – Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), ktorá od pondelka 25. januára vyhlásila časovo neobmedzený štrajk, dnes zhodnotila pôsobenie súčasnej vlády v oblasti školstva. Vládny kabinet podľa nej nesplnil 15 bodov zo svojho programového vyhlásenia.

"Napriek tomu, že sa celé Programové vyhlásenie vlády SR na roky 2012-2016 pre vzdelávanie a regionálne školstvo vyznačuje ťažko zrozumiteľnou administratívnou štylistikou a nízkou konkrétnosťou formulácií, identifikovali sme v ňom 15 nesplnených bodov," uviedol na dnešnom brífingu v Bratislave Branislav Kočan z ISU. Podľa štrajkujúcich učiteľov, vláda napríklad nezabezpečila výraznejšiu úlohu a postavenie učiteľov v spoločnosti, nezvýraznila ich celospoločenskú pozíciu či ich finančné ohodnotenie. Taktiež podľa nich neskvalitnila prípravu budúcich učiteľov a odborných zamestnancov na vysokých školách.

Učitelia vyčítajú vláde aj to, že nezjednodušila a nezefektívnila udeľovanie kreditov, uspokojivo neodstránila byrokraciu a administratívu v školstve. Vláda podľa nich ani nenastavila nový systém riadenia a financovania regionálneho školstva či neuskutočnila dôslednú revíziu reformy školstva. Za určitý pokrok v oblasti regionálneho školstva považujú prijatie zákona o odbornom vzdelávaní. O jeho kvalite a efektívnosti však podľa nich odborná verejnosť doteraz vedie polemiku.

Z týchto zistení podľa ISU vyplýva, že programové vyhlásenie vlády, aj keby bolo v budúcnosti konkrétnejšie a presnejšie naformulované, nepredstavuje záväzný dokument. "Preto nám sľuby, že nové programové vyhlásenie bude presnejšie naformulované, nestačia. Pretože aj keby bolo lepšie a presnejšie naformulované, nemáme žiadne záruky, že tie formulácie a tie opatrenia budú naplnené," zdôraznil Kočan s tým, že učitelia chcú vidieť legislatívne opatrenia.

V utorok (2.2.) sa uskutoční mimoriadne zasadnutie Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, ktorý zvoláva jeho predseda Mojmír Mamojka (Smer-SD) na 14. hodinu. Urobil tak na základe podpisov opozičných poslancov, ktorí chcú hovoriť o situácii v školstve. Na zasadnutie výboru je pozvaný minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD), predstavitelia Iniciatívy slovenských učiteľov a šéf školských odborov Pavla Ondeka. ISU podľa vlastných slov ide na výbor s tým, aby diskutovali o opodstatnenosti svojich požiadaviek.

Učitelia žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od tohto roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Zároveň požadujú, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila ich sedemročná obmedzená platnosť. Chcú tiež, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl. "Pokiaľ nebudú splnené naše požiadavky, štrajkujeme ďalej. Pripája sa východné Slovensko, zapájajú sa južné regióny, takže pokračujeme," zopakoval dnes Kočan.

Počet učiteľov zapojených do štrajku postupne klesá. Kým koncom minulého pracovného týždňa to bolo okolo 10.600 štrajkujúcich, dnes o 11.45 h dnes ich bolo takmer 9300. Poklesol aj počet zapojených škôl, a to z piatkových približne 760 na dnešných takmer 700.

Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských, 2113 základných a 868 stredných škôl. Učiteľov je približne 89.000.

"Minister Juraj Draxler (nom. Smeru-SD) citlivo vníma požiadavky školského prostredia. Víta zvýšenú aktivitu odborov a stavovských organizácií, ktoré mali aj 28. januára koordinačné stretnutie k formulácii požiadaviek školského prostredia pred parlamentnými voľbami," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová s tým, že tohto stretnutia sa zúčastnil aj minister a za Slovenskú komoru učiteľov aj Vladimír Crmoman. S predstaviteľmi Iniciatívy slovenských učiteľov sa minister podľa jej slov stretne v utorok 2. februára o 14.00 h na pôde Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému: