Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ISU organizuje lampiónový sprievod, upozorní na potreby školstva

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) zorganizovala 7. októbra tohto roku aj protestný pochod od Domu odborov v Bratislave k ministerstvu financií pod názvom Bazálny pochod. Foto: TASR - Dano Veselský

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) chce týmto podujatím upozorniť na to, že vlády, ktoré systematicky prehliadajú potreby školstva, svojím postojom oberajú deti o šancu uspieť v dnešnom svete.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) organizuje dnes lampiónový sprievod centrom Bratislavy. Týmto podujatím chcú nespokojní učitelia upozorniť na to, že vlády, ktoré systematicky prehliadajú potreby školstva, svojím postojom oberajú deti o šancu uspieť v dnešnom globalizovanom svete.

„Chceme prostredníctvom svetla z našich lampiónov odkázať politikom, že nám to nie je ľahostajné. Cieľom akcie je zahasiť pasivitu v nás a zažať svetielko našej občianskej angažovanosti,“ uviedol Vladimír Crmoman z ISU. Pripomenul, že o pár dní budú poslanci Národnej rady SR schvaľovať rozpočet pre slovenské školstvo na ďalšie obdobie. „To, čo predkladá vláda na schválenie, určite na kvalitné vzdelávanie nestačí,“ dodal Crmoman. Sprievod svetiel, ako sa podujatie nazýva, začne o 17.11 h na Námestí slobody a povedie na Rybné námestie.

Pochod podporujú aj vysokoškolskí učitelia a študenti. „Napriek nespočetnému množstvu pracovných stretnutí a rokovaní celého školského prostredia s politickou elitou, zatiaľ neboli naplnené požiadavky reprezentácií a stavovských organizácií,“ uviedol predseda Rady vysokých škôl Martin Putala. Ten považuje pripravovaný návrh štátneho rozpočtu na rok 2017 v kapitole školstva za ranu pre budúcnosť kvalitného vzdelávania a za výsmech pre všetkých tých, ktorí sa v posledných mesiacoch spolu usilovali dosiahnuť lepšie podmienky pre vzdelávanie.

Rezort školstva bude mať v budúcom roku v rozpočte k dispozícii sumu približne 1,43 miliardy eur, čo predstavuje oproti roku 2016 nárast približne o 207 miliónov eur (16,9 percenta). Prostriedky zo štátneho rozpočtu predstavujú 1,24 miliardy eur a prostriedky zo štrukturálnych fondov vrátane spolufinancovania zo štátneho rozpočtu sú v sume 191 miliónov eur.