Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Iniciatíva slovenských učiteľov rozbieha v školách informačnú kampaň

Z brífingu štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na stretnutiach učiteľom vysvetľujú, čo všetko je potrebné urobiť pri vstupe do štrajku.

Bratislava 15. januára (TASR) – Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), ktorá v pondelok (11.1.) vyhlásila štrajkovú pohotovosť, začala v týchto dňoch organizovať v školách po celom Slovensku informatívne stretnutia. Oboznamuje na nich riaditeľov, učiteľov či vychovávateľov s tým, čo znamená štrajková pohotovosť i ako sa pripraviť na samotný štrajk. "Učitelia majú o to veľký záujem. Odpovedáme im na všetky otázky, ktoré ich zaujímajú," povedal pre TASR Branislav Kočan z ISU.

Podľa jeho slov už od začiatku jesene 2015 uprednostňujú s učiteľmi osobný kontakt, pretože chcú, aby sa pedagógovia navzájom spájali. "Posielanie mailov nie je celkom efektívne. Od začiatku uprednostňujeme osobný kontakt a ukazuje sa nám to ako veľmi účinné," priblížil Kočan.

Na stretnutiach učiteľom vysvetľujú, čo všetko je potrebné urobiť pri vstupe do štrajku, kedy sa môžu pridať k vyhláseniu štrajku, kde môžu nájsť všetky potrebné informácie či kedy bude ISU považovať svoje požiadavky zo strany štátu za splnené. "Hovoríme im, kto sme, aby vedeli, že sme takí istí učitelia ako oni. Vysvetľujeme im dôvody štrajku, že nástupný plat učiteľa je na úrovni absolventa strednej školy bez maturity. Nech si spočítajú, že keď zarábajú polovičku z toho čo ostatní vysokoškolsky vzdelaní zamestnanci, že sa vlastne vzdávajú svojou nečinnosťou polovičky svojho celoživotného príjmu," spresnil Kočan. Pedagógovia sú oboznámení aj s povinnosťami vo vzťahu k zdravotnej poisťovni. ISU sa stretáva zatiaľ s pozitívnymi rekciami učiteľov. "Pýtajú sa nás mnohokrát, či aj riaditelia môžu vstúpiť do štrajku. Môžu. Máme aj školy, kde riaditelia sú medzi prvými, ktorí doň vstupujú," povedal Kočan.

Informatívne stretnutia ISU už prebehli napríklad v Bratislave v stredu (13.1.) v Základnej škole Dubová či vo štvrtok (14.1.) v Základnej škole Karloveská. "Vo štvrtok prišlo okolo 30 ľudí z rôznych škôl. Vymieňali si názory, kontakty a koordinoval sa postup," priblížil Kočan. Začiatkom budúceho týždňa pripravuje ISU ďalšie stretnutia v Spojenej škole Novohradská v Bratislave, v Leviciach blízko Gymnázia Andreja Vrábla či v Ružomberku v Björsonovom dome. Podľa Kočana sa ISU vie operatívne dohodnúť a prísť do ktorejkoľvek školy či učiteľského zboru, ak by o to prejavili záujem.

ISU vyhlásila v pondelok (11.1.) štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Nespokojní učitelia očakávajú, že do 25. januára vláda a parlament prijmú konkrétne legislatívne opatrenia, ktoré naplnia požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období. Ak sa tak nestane, vstúpia v tento deň do neobmedzeného ostrého štrajku. Podľa webovej stránky ISU sa doň plánuje aktuálne zapojiť 1554 učiteľov z 81 škôl.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vo štvrtok (14.1.) povedal, že vláda sa nebráni rokovať s oficiálnymi školskými odbormi a umožniť im mať priamy vplyv na tvorbu programového vyhlásenia vlády. Ako tvrdí, priemerný plat učiteľa je dnes vyšší ako priemerný zárobok v národnom hospodárstve. Podľa premiéra vláda od roku 2012 zvyšovala platy učiteľov v troch stupňoch. "Dohromady môžeme hovoriť za tie štyri roky asi o 21-percentnom navýšení platov," povedal Fico. Za aktivitami ISU vidí spolu s predsedom Národnej rady SR Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a ministrom školstva Jurajom Draxlerom (nominant Smeru-SD) politickú akciu.