Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Školskí odborári nepodpísali memorandum, viacerí im vyjadrili podporu

Nespokojní učitelia. Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podpisom memoranda podmienil premiér Fico zvyšovanie platov učiteľov od septembra. Predseda vlády avizoval, že pri nepodpísaní memoranda predstaviteľmi mzdy porastú až v januári 2018.

Bratislava 30. augusta (TASR/Teraz.sk) – Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) víta dnešné rozhodnutie Rady Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) nepodpísať memorandum, ktoré malo zaručiť sociálny zmier až do roku 2020. Pre TASR to za iniciatívu povedal Vladimír Crmoman.

"Považujeme to za správne rozhodnutie a veríme, že teraz sa diskusia o hodnotení pedagogických a odborných zamestnancov presunie do odbornej roviny," povedal Crmoman. Potrebná je podľa jeho slov debata o adekvátnom zvýšení platov tak, aby sa zatraktívnilo učiteľské povolanie. "Hlavne dúfame, že odborový zväz začne konečne naplno presadzovať požiadavky, ktoré sú v deklarácii z februára 2016, ktoré sme aj my podporili a považujeme ich za tie správne," podotkol Crmoman.

V tejto deklarácii školské organizácie napríklad žiadali rast platov učiteľov tak, aby do konca roku 2020 boli na úrovni minimálne 80 percent platu iných vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov. Požadovali preto od 1. januára 2017 zvýšiť platy pedagogických a odborných zamestnancov o 25 percent a v ďalších rokoch každoročne o desať percent.

Školskí odborári dnes po rokovaní Rady Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) informovali, že nepodpíšu memorandum, pretože sa odmietajú vzdať svojho ústavného práva každoročne kolektívne vyjednávať o možnosti dohodnúť lepšie pracovné a platové podmienky.

Ak by sa podmienka vlády naplnila, odborári to nepovažujú za šťastný krok. Chcú si však počkať na rozhodnutie vlády a následne bude jasné, či pristúpia aj k nátlakovým akciám.

SNS podporuje stanovisko školských odborárov



Koaličná SNS rešpektuje a podporuje stanovisko školských odborárov, ktorí sa rozhodli nepodpísať memorandum o sociálnom zmieri. "Nikto nemôže žiadať od odborárov, aby sa vzdali jedného zo svojich základných práv a to je aj právo na štrajk," uviedla podpredsedníčka SNS Eva Smolíková v reakcii, ktorú strana zaslala TASR. Podpisom memoranda pritom podmienil premiér Robert Fico (Smer-SD) zvyšovanie platov učiteľov od septembra. 



SNS víta otvorené dvere a nastolenú cestu diskusie a korektného dialógu v školstve. "Netlačíme na odborárov, ale môžeme zodpovedne povedať, že pre SNS je priorita dodržať svoj sľub a tým je postupné navyšovanie platov učiteľov. Zároveň však trváme aj na navýšení platov od 1. septembra," podotkla Smolíková.

Podpisom memoranda pritom podmienil premiér Fico zvyšovanie platov učiteľov od septembra. Predseda vlády už avizoval, že pri nepodpísaní memoranda predstaviteľmi školských odborov sa bude pri zvyšovaní platov učiteľov postupovať podľa programového vyhlásenia vlády a mzdy im vzrastú až v januári 2018. Po podpise memoranda sa totiž mali platy učiteľov zvýšiť o šesť percent od 1. septembra. Ďalšie zvyšovanie bolo potom plánované 1. septembra 2018 o šesť percent, od 1. septembra 2019 o šesť percent. A nakoniec zvýšenie o šesť percent 1. januára 2020. 

Ak by sa podmienka vlády naplnila, odborári to nepovažujú za šťastný krok. Chcú si však počkať na rozhodnutie vlády a následne bude jasné, či pristúpia aj k nátlakovým akciám. TASR oslovil Úrad vlády SR, na otázky však do teraz nereagoval.