Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Ivan Gašparovič podpísal zákon o ochrane osobných údajov

Ivan Gašparovič Foto: TASR/MTI

Zákon, podľa ktorého má v Ríme vzniknúť Slovenský historický ústav, Gašparovič po druhý raz odmietol podpísal.

Bratislava 15. mája (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal zákon o ochrane osobných údajov.

Národná rada (NR) SR totiž pri opätovnom prerokovaní zákona vráteného prezidentom akceptovala jeho pripomienky. TASR o tom informoval hovorca prezidenta Marek Trubač.

Naopak, zákon, podľa ktorého má v Ríme vzniknúť Slovenský historický ústav, Gašparovič po druhý raz odmietol podpísal.

Parlament prelomil jeho veto a zákon, ktorý ústav zriaďuje, opätovne schválil 30. apríla. To znamená, že zákon bude platiť aj bez podpisu prezidenta. Hlava štátu vrátila právnu normu snemovni na opätovné prerokovanie s tým, aby ho neschválila. Gašparovič pritom zriadenie takéhoto ústavu podporuje. Pri vetovaní zákona však zdôrazňoval, že vzhľadom na význam a dôstojnosť tejto inštitúcie musí legislatívna norma spĺňať požiadavky kladené na zákon. Tento zákon má podľa prezidenta viacero nedostatkov.

Plénum 30. apríla opätovne rozhodovalo aj o zákone o osobných údajoch. Podľa právnej normy má byť od júla úprava práv a povinností tých, ktorých sa proces spracúvania osobných údajov týka, prehľadnejšia. Novela tiež upevňuje nezávislé postavenie Úradu na ochranu osobných údajov SR. Prezident mal k zákonu niekoľko výhrad.

Namietal napríklad, že vo viacerých článkoch sa uvádza, že ustanovená osoba nemôže niečo vykonať. Prezident v záujme ochrany osobných údajov považuje za dôležité použiť namiesto "nemôže" výstižnejšie slovo "nesmie". Rovnako tak poukazoval na vzájomný nesúlad niektorých ustanovení a v istých prípadoch na vytvorenie právneho vákua, ako aj na ďalšie legislatívne nedostatky. Parlament prezidentovým pripomienkam vyhovel.