Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Ivan Gašparovič vyzdvihol činnosť armády i rezortu obrany v roku 2012

Na snímke zľava v popredí náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek, minister obrany SR Martin Glváč a prezident SR Ivan Gašparovič. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V budúcom roku budú ako prioritné ciele Ozbrojených síl SR plnenie úloh slovenskej armády v oblasti krízového manažmentu a účasť na zahraničných misiách.

Bratislava 6. februára (TASR) – Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič ocenil činnosť Ozbrojených síl SR. Na dnešnom brífingu, ktorý sa konal pri príležitosti hodnotenie výcvikového roka 2012, hlava štátu vyzdvihla zahraničné misie i racionalizačné kroky rezortu obrany.

"Som rád, že aj napriek zhoršenej ekonomickej situácii sa veci okolo modernizácie a materiálneho dobudovania Ozbrojených síl SR pohli k lepšiemu," uviedol Gašparovič. V tejto súvislosti zdôraznil najmä dôležitosť racionalizačného programu pri nákupe novej techniky.

"Veľmi ma teší, že aj keď sa v niektorých prípadoch stanovené úlohy podarilo splniť s obmedzeniami, v oblasti vzdušných síl sa predpoklady a ciele podarilo realizovať na 100 percent," dodal prezident.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (GŠ OS) SR Peter Vojtek uviedol, že oproti minuloročnému rozpočtu armáda zvýšila prostriedky na nákup novej techniky o 50 percent. Zdôraznil, že napriek krízovému režimu, v ktorom Ozbrojené sily SR plnia svoje úlohy, hľadá armáda rezervy vo vlastných radoch. "Hľadáme každý jeden cent, aby sme mali istotu, že všetky peniaze boli použité efektívne." Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) dodal, že hľadanie rezerv v žiadnom prípade nejde na úkor straty akejkoľvek spôsobilosti Ozbrojených síl SR.



Doriešenie otázky výstroja vojakov

Podobne ako v tomto roku aj v budúcom bude patriť medzi prioritné ciele Ozbrojených síl SR plnenie úloh slovenskej armády v oblasti krízového manažmentu a účasť na zahraničných misiách. Vojtek uviedol, že nové pravidlá by mali doriešiť otázku výstroja vojakov a bude pokračovať materiálno-technická obmena. Podľa jeho ďalších slov by sa mala kompletne obmeniť automobilová technika.

"To znamená, že definitívne vyradíme z prevádzky legendárne UAZ-y," poznamenal Vojtek. Podľa neho je takisto potrebná obmena leteckého parku vysúťaženými lietadlami. "Je to nevyhnutné aj pre bezpečnosť našich vojakov."

Na výzbroj a výstroj armády pôjde v roku 2013 podľa slov ministra obrany Martina Glváča približne 15 až 16 percent z rozpočtu rezortu obrany.