Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

IŽOLD: A. Srholec bol kňaz, ktorý svedectvom života oslovil Slovensko

Na snímke provinciál slovenských saleziánov don Jozef Ižold (vľavo) počas zádušnej omše za zosnulého kňaza, saleziána a charitatívneho pracovníka Antona Srholca v Kostole Nanebovzatia Panny Márie 12. januára 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Boh Antonovi Srholcovi podľa provinciála saleziánskej rehole na Slovensku daroval ľudí, ktorí ho mali veľmi radi.

Bratislava 12. januára (TASR) – Anton Srholec bol kňazom, ktorý svojím životom oslovil Slovensko. Po poslednej rozlúčke v bratislavskom Kostole Nanebovzatia Panny Márie (Blumentál) to uviedol provinciál saleziánskej rehole na Slovensku Jozef Ižold, ktorý zároveň viedol bohoslužbu.

"Oslovil (ľudí, pozn. TASR) predovšetkým svedectvom svojho života, ktorý bol hrdinský. To, čo pretrpel v jáchymovských baniach, potom prenasledovanie, zákaz činnosti. Napriek tomu ho to nezlomilo a napriek tomu dokázal povzbudzovať druhých," uviedol Ižold. Boh Srholcovi podľa neho daroval ľudí, ktorí ho mali veľmi radi.

Napriek tomu, že po Nežnej revolúcii, keď Srholca ani rehoľa, ani diecéza nezapojili do pastorácie, zostal stále so saleziánmi v kontakte. "Zaslúžil sa aj o pamätnú tabuľu, ktorá je v Šaštíne, kde sú uvedené mená 46 saleziánov, ktorých postihol podobný osud ako jeho, že strávili veľa rokov vo väzení," dodal Ižold.

Posledná rozlúčka s Antonom Srholcom dnes pokračuje v jeho rodisku – v Skalici o 13.30 h vo farskom Kostole sv. Michala. Po skončení bohoslužby bude nasledovať peší sprievod z kostola na cintorín, kde budú obrady pochovania.

Kňaz a salezián Anton Srholec zomrel vo štvrtok (7.1.) vo veku 86 rokov. Približne pred rokom mu diagnostikovali nádor na pľúcach. Rehoľa Saleziánov don Bosca informovala, že Srholec zomrel po 68 rokoch rehoľného života, z ktorých 45 bol kňazom.