Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Takto hodnotia politológovia vypovedanie koaličnej zmluvy

Juraj Marušiak, archívna snímka. Foto: internet

Na základe uvedeného si politológ myslí, že Andrej Danko zrejme nechce predčasné voľby, ale chce prehodnotiť koaličnú zmluvu a zmeniť pravidlá.

Bratislava 7. augusta (TASR) – To, že partner vypovedá koaličnú zmluvu, prakticky znamená, že v hlasovaniach nie je viazaný dohodou, a týmto krokom sa v podstate zúžila koaličná rada na dvoch partnerov Smer-SD a Most-Híd. Pre TASR to uviedol politológ Ján Baránek na margo rozhodnutia predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), ktorý dnes vypovedal koaličnú zmluvu podpísanú 1. septembra 2016.

Ako dôvod uviedol absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov. Taktiež stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii.

Na základe uvedeného si politológ myslí, že Andrej Danko zrejme nechce predčasné voľby, ale chce prehodnotiť koaličnú zmluvu a zmeniť pravidlá. "Toto sa mu môže aj nemusí podariť. Je to riskantná hra, lebo Smer-SD, pokojne si viem predstaviť, že pôjde v takomto prípade, buď do predčasných volieb, alebo je tam ešte možnosť tichej podpory bez toho, že by SNS bola v koalícii," konštatoval Baránek, pričom upozornil, že v tom prípade je potom na stole aj otázka nového prerozdelenia rezortov. Platilo by to však vtedy, ak by nepadla vláda. "Keby padla, tak je tam potom návrh na zostavenie novej vlády, ktorú by sa Robert Fico mohol pokúsiť vyskladať, prípadne nejaká iná vláda, alebo predčasné voľby. Ale toto sú alternatívy," dodal.

Podľa politológa sú štyri scenáre, ktoré môžu nastať: buď partneri uzatvoria novú koaličnú zmluvu, do ktorej sa začlenia body, ktoré požaduje Andrej Danko, alebo vláda bude vládnuť s tichou podporou, čo podľa politológa nie je reálne. Následne by bolo na dohode, či by rezorty zostali SNS, pričom si myslí, že nie. Treťou možnosťou je podľa neho pokus o zostavenie novej vlády, ak by koalícia naozaj zanikla a poslednou sú predčasné voľby.

Očakáva, že teraz nastane rokovanie, netrúfol si však predstaviť, ako zareaguje Robert Fico. "Všetky možnosti sú v hre, povedal by som, ako rovnocenné," dodal, pričom vôbec nevylúčil možnosť, že budú predčasné voľby. "Stále má preferencie na úrovni volebného výsledku," uzavrel.



Marušiak: Danko sa snaží prekryť situáciu okolo ministra školstva


Napriek tomu, že momentálne je ťažké situáciu posúdiť, keďže formulácia odôvodnenia vypovedania koaličnej zmluvy Andrejom Dankom je veľmi široká, domnievam sa, že partneri sa budú snažiť rokovať o tom, akým spôsobom má koalícia pokračovať. Pre TASR to uviedol politológ Juraj Marušiak.

"Z tohto vyplýva, že zrejme predseda parlamentu nie je spokojný s pozíciou SNS vo vládnej koalícii. Čiže prehlbovalo sa už dlhší čas napätie predovšetkým na línii Smer-SD a SNS. Uvidíme, zrejme pôjde o posilnenie pozície strany a myslím si, že chce trošku prekryť práve situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s ministrom školstva a so škandálom okolo eurofondov takýmto spôsobom," konštatoval politológ.